• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Куда движутся цены на аграном рынке Украины
    Опубликовано: 2013-11-29 07:23:26

    28 листопада 2013 р. в Аграрному союзі України відбулось чергове засідання незалежної Експертної ради з питань цінової ситуації на аграрному ринку за участю представників Аграрного союзу України, аналітичного центру «УкрАгроКонсалт»,  СОК «Козацький зерновий союз», проекту «Торговий радник», компанії «ПроАгро»  незалежних експертів  та за підтримки проекту USAID-Агроінвест. За результатами засідання надаємо:
     
    Інформація подається станом на  28 листопада 2013 року
     
    Пшениця.  На поточному тижні, ціни на продовольчу пшеницю, так само як і на фуражну майже не зазнали змін на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порти. Проте, відбулося зменшення ціни на продовольчу пшеницю –  на  5 $/тонну на умовах поставки FOB.
     
    Біржові котирування на Чиказькій товарній біржі  (СВОТ) на американську пшеницю зменшилися на 1,4 $/тонну за рахунок  ідеї про те, що врожай пшениці в Росії виявився вище трейдерських очікувань. Крім того, посіви озимої пшениці увійшли в зиму в дуже хорошому стані.
     
    Найближчим часом, ймовірним є незначне підвищення цін на пшеницю. Трейдери відмічають брак якісної пшениці, що може спричинити «скачки»  в цінах на окремі партії зерна високої якості. Також, напередодні свят і вихідних, можна прогнозувати підвищення попиту, як зі сторони мукомелів так і трейдерів.
     
    Ячмінь. На поточному тижні, ціни на ринку ячменю на умовах поставки EXW  зросли на 100-120 грн/тонну, і досягли втраченого на позаминулому тижні рівня. Ціни на умовах FOB за минулий тиждень підвищилися на  2 $/тонну.
     
    Росія і Україна практично вичерпали свій потенціал експорту ячменю. Станом на 20 листопада з двох країн було експортовано 3,68 млн.тонн ячменю, що складає більше 80% експортного потенціалу. Близько 75% ячменю направляється до Саудівської Аравії. Серед найбільших покупців також відзначаються Лівія та Ізраїль.
     
    В подальшому попит на ячмінь спадатиме, оскільки в подальшому експортний ринок буде більш зосереджений на кукукурудзі.
     
    Кукурудза.  За поточний тиждень ціни на умовах поставки EXW-елеватор підвищилися  на 20-50 грн/тонну, на умовах поставки СРТ-порти – на 30-45 грн/тонну. Ймовірно, що зростання ціни зумовлено наближенням новорічних свят та необхідністю виконання зовнішньоторговельних контрактів. Ціни на умовах FOB за минулий тиждень  коливались в діапазоні +/-1 $ на тонні.
     
    Котирування кукурудзи на Чиказькій товарній біржі  (СВОТ) майже не зазнали змін (-0,3 $/тонну).  Разом з тим, очікується що в наступному звіті USDA, на думку трейдерів, оцінки врожаю кукурудзи будуть переглянуті у сторону збільшення. 
     
    В найближчий час, очікується боковий тренд в динаміці ціни на кукурудзу. Хіба що за зерно експортної якості з базовими показниками вологості можна буде отримати дещо вищий рівень ціни.
     
    Соняшник.  Значна волатильність цін на рослинні олії на світовому ринку не встигає «відігравати» всі кульбіти на внутрішніх цінах. Конкуренція серед переробників сприяє зростаючому тренду в динаміці внутрішньої  ціни на насіння соняшнику.
     
    За поточний тиждень ціни на насіння соняшнику зросли на 100 грн/тонну на умовах поставки EXW-елеватор та на 50 грн/тонну на умовах поставки СРТ-завод. Експортні ціни також зросли на 10 $/тонну. Головним чинником зростання стало підвищення цін на соняшникову олію, яка в свою чергу «підтяглася»  завдяки різкому скачку цін на пальмову олію в кінці минулого тижня. З початку цього тижня ціни на «пальму» вже знизились майже на 14 долл/тонну, що може вплинути й на інші ринки олійних.
     
    За даними профільного міністерства виробництво соняшникової олії у 2013/14 МР очікується в обсязі 4,1 млн.тонн проти 3,56 млн.тонн, згідно минулих прогнозів.
     
    На внутрішньому ринку прогнозується боковий тренд в динаміці ціни з можливим зростанням у більш віддаленій перспективі. Адже переробні потужності значно перевищують цьогорічний врожай насіння соняшнику, що стимулює конкуренцію на ринку.
     
    Ріпак. Цінова ситуація на ринку ріпаку стабільна, за поточний тиждень, внутрішні ціни на ріпак не зазнали змін. Активність на ринку ріпаку низька через обмежений попит з боку переробних підприємств, які вже сформували необхідні запаси сировини.
     
    На французькій біржі MATIF ціни на ріпак зросли на 6 EUR/тонну, що спричинено зростанням на суміжних олійних ринках.
     
    Згідно останніх прогнозів аналітиків Oil World світове виробництво ріпаку складе 67,72 млн.тонн, що на 240 тис.тонн перевищує минулий прогноз.
     
    Найближчим часом, ми не вбачаємо причин для підвищення ціни на ріпак. Відсутність конкуренції попиту на ринку та світові тенденції, можуть похитнути ціну в бік зниження.
     
    Соя.  За поточний тиждень, внутрішні ціни на сою не зазнали змін. Дещо підросли експортні ціни – на 5 $/тонну на умовах поставки FOB, що відповідає тенденціям світового ринку.
     
    На Чиказькій товарній біржі (СВОТ) за тиждень ціни зросли аж на 19,5 $/тонну, що зумовлено декількома чинниками. По-перше, зростаючий експортний попит з боку Китаю, по-друге, прогноз зниження кінцевих запасів сої в світі за даними МСГ США, по-третє, зростання цін на світовому  ринку рослинних олій та шроту. Зустрічними стабізуючими чинниками, що тиснутимуть на ціни вниз, є високий рівень світовог виробництво сої в поточному МР, сприятливі погодні умови у країнах Південної Америки та чутки про великі запаси сої в Аргентині.
     
    За даними аналітиків Oil World валовий збір соєвих бобів у 2013/14 МР складе 286,5 млн.тонн, що на 5,2 млн.тонн перевищує минулий прогноз і на 19,3 млн. тонн результат минулого року.
     
    Незважаючи на прогнози щодо рекордних обсягів світового виробництва, деякі експерти зазначають, що внутрішній ринок сої  зможуть підтримати переробники, як це відбувалося в минулому маркетинговому сезоні.
     
    В найближчий період очікується слабкий зростаючий тренд у динаміці цін на сою, згідно світових тенденцій.

    Прес-служба Аграрного союзу України

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.