• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинским овощам и фруктам все равно, какой выбор сделает Украина
    Опубликовано: 2013-11-29 07:02:48

    90% плодово-ягідної продукції споживають на внутрішньому ринку, тому виробникам фруктів і овочів у короткостроковій перспективі усе одно, з ким буде «дружити» Україна.

    Оскільки Україна має незначну долю експорту овочів і фруктів, підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, чи вступ до Митного Союзу, у короткотерміновій перспективі не вплинуть на ці сегменти сільськогосподарської продукції.

    Про це під час конференції «Овочі і фрукти України – 2013» сказав фахівець компанії «Західний Рітейл» Федір Рибалко.
    Аналізуючи переваги і недоліки обох об’єднань, експерт відзначив, що Митний Союз, дає учасникам плодово-овочевого ринку спрощення проходження митних процедур, відтермінування сплати ПДВ, а також спрощення проходження кордону, що має важливе значення при торгівлі продуктами, які швидко псуються. Водночас, підписання угоди з ЄС відкриває можливість для українських виробників отримувати дешеві довготермінові кредити завдяки відкриттю філій європейських банків. Іще однією перевагою є безмитне ввезення по квоті 270 тис. т фруктів і 50 тис. т овочів.

    Водночас, говорячи про ринок ЄС, експерт нагадав, що за входження на цей ринок доведеться боротися, тому українські виробники будуть змушені кардинально змінити технології виробництва.

    «Зону вільної торгівлі з ЄС мають більшість країн експортерів сільськогосподарської продукції: Єгипет, Туреччина, Ізраїль, Чилі, ПАР, Македонія, Марокко. Водночас, умови, на яких приєднувалися до угоди про ЗВТ ті країни, і на яких приєднується Україна можуть різнитися за значимістю та ефективністю», – наголосив Рибалко.

    З-поміж недоліків Угоди з ЄС експерт назвав існування квот на експорт яблук, томатів, цибулі. Через це не варто сподіватися на великі обсяги експорту цієї продукції. Водночас на український ринок зможе потрапляти дешевша продукція з країн ЄС. В той час, як країни Митного Союзу можуть запровадити проти товарів з України певні митні санкції у вигляді квот.

    «Квоти, які можуть запропонувати українським виробникам в разі підписання Угоди з Євросоюзом, свідчать, що члени ЄС розглядають українських виробників як серйозних гравців у даному сегменті. Адже реформувати ці сектори можна значношвидше, ніж інші галузі сільського господарства, не потрібно чекати 5 років», – зауважив Рибалко.

    За словами експерта, в довготерміновій перспективі для вітчизняних виробників овочів і фруктів вигідніше підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Хоча, наразі є потреба більше концентруватися на розвиткові внутрішнього ринку України, який складає 90% бізнесу.

     

    agravery

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.