Майже вдвічі зросло споживання м’яса птиці в Україні за останні сім років. У 2013 році очікується 25,3 кілограми на душу населення. Нині прогнозується подальший ріст – у 2014 споживання м’яса птиці очікують на рівні 34 кг на душу населення.
У 2014 році виробництво м’яса птиці в Україні може збільшитись на 10-11% порівняно з прогнозованими обсягами виробництва у 2013 році ― до 1700 тис. тонн. З них 1500 тис. тонн вироблять промисловим способом.
Про це розповів Олександр Бакуменко, голова «Союзу птахівників України».
За словами пана Бакуменка, у 2013 році в Україні прогнозують виробництво м’яса птиці на рівні 1200 тис. тонн, з них 1010 тис. тонн ― промисловим способом. Споживання очікується на рівні 25,3 кг на душу населення.
«Порівняно з 2000 роком це майже у 30 разів більший об’єм промислового виробництва м’яса птиці. ― зазначив голова «Союзу птахівників України». ― Ми уже споживаємо на душу населення 25 кг м’яса птиці, це рівень розвинутих країн Європи.»
У 1990 році в Україні вироблялось 708 тис. тонн м’яса птиці. З них половина ― промисловим способом. На душу населення вироблялось 17,9 кг м’яса птиці.
Починаючи з 1996 року виробництво м’яса птиці в Україні скорочувалось. У 2000 році воно становило 193 тис. тонн, з них 36 тис. тонн вироблялось промисловим способом. Українці тоді споживали 5,1 кг на душу населення.
У 2003 році Леонід Кучма підписав указ про приватизацію в сільському господарстві.
«Відбулась приватизація, прийшли молоді, талановиті хлопці, які організували зовсім по-новому бізнес. Використовувався сучасний менеджмент. Будувались нові та реконструювались старі птахофабрики. Значні інвестиційні ресурси вкладались у птахівництво», ― розповів пан Бакуменко.
Виробництво м’яса птиці у 2005 році вже становило 497 тис. тонн, з них 320 тис. тонн ― промисловими підприємствами. Споживання встановилось на рівні 13,9 кг на душу населення.
У 2010 виробництво зросло до 954 тис. тонн, з них 772 тис. тонн промисловим способом. Споживання м’яса птиці ― 23,2 кг на душу населення.
У 2012 році в Україні виробили вже 1066 тис. тонн, з них сільгосппідприємствами ― 875 тис. тонн. Споживання зросло до 25,3 кг на душу населення.
«У 2013 році Україна увійшла до десятки найбільших виробників м’яса птиці у світі, зайнявши 9 місце, та 8 місце ― за обсягом виробництва курячих харчових яєць», ― додав Олександр Бакуменко.
agrinews.com.ua