• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как будут спасать украинские овощи и фрукты
    Опубликовано: 2013-11-23 07:03:55

    21 листопада 2013 року відбулася презентація попереднього техніко-економічного обґрунтування національного проекту «Зелені ринки – створення мережі регіональних оптових продовольчих ринків»», для фінансування розробки якого Держінвестпроект залучив Американське агентство з міжнародного розвитку USAID.

    «Розробка попереднього техніко-економічного обґрунтування дозволить залучити приватні інвестиції для розвитку регіональних оптових продовольчих ринків і завдяки тому, що Держінвестпроект на його розробку залучив фінансування Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID), нам вдалося зекономити державні кошти в розмірі близько 2 млн. грн.», - сказав директор департаменту національних проектів Держінвестпроекту України Юрій Гусєв. - Ми дуже вдячні нашим партнерам - Проекту USAID АгроІнвест за співпрацю».

     Згідно з розробленим компанією «NIRAS Україна» попереднього техніко-економічного обґрунтування, національний проект «Зелені ринки» передбачає створення на території України трьохрівневої моделі мережі ринків: 11 загальнонаціональних, 6 регіональних та 73 фермерських, діяльність яких забезпечить понад 17 тисяч українців новою роботою.

    Юрій Гусєв відзначив, що за оцінками експертів, щорічні втрати сільськогосподарської продукції  в Україні становлять близько 5 млн. тонн врожаю, ці збитки оцінюються в 8 млрд. грн.

    «Реалізація нацпроекту дозволить зменшити ці втрати мінімум на 50%. Також ми очікуємо, що в рамках нацпроекту нам вдасться залучити для будівництва об’єктів аграрної інфраструктури близько 4 млрд. грн. приватних інвестицій», – додав директор департаменту національних проектів Держінвестпроекту.

    Відповідно до попереднього техніко-економічного обґрунтування національного проекту та пропозицій обласних державних адміністрацій планується розпочати реалізацію національного проекту в 6-ти пілотних містах: Вінниці, Одесі, Рівному, Херсоні, Харкові, Дніпропетровську. Вартість створення 1 га ринку становитиме від 12 до 20 млн. грн.,  детальні показники будуть розраховані у проектній документації.

    Заступник керівника Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) АгроІнвест Олександр Каліберда зазначив, що Проект Агроінвест в рамках співпраці з Держінвестпроектом і Мінагрополітики України підтримує впровадження ринкової інфраструктури в аграрному секторі України й, відповідно, хоче допомагати у створенні та розвитку ринків та логістичних центрів. «З цією метою Проект надає технічну та консультаційну підтримку, в тому числі готуючи пропозиції щодо вдосконалення нормативно-законодавчої бази та регіональних фермерських оптових ринків».

    Наталя Доманська, директор компанії «NIRAS  Україна», наголосила, що загальнонаціональні ринки в першу чергу впливатимуть на динаміку експортної можливості овочевої продукції.

    «Україна виробляє 34 млн. тонн плодоовочевої продукції, виробники якої через відсутність інформаційно-маркетингового комплексу, налагодженої системи зберігання продукції та її збуту часто зазнають фінансових збитків. Наприклад, торік виручка від експорту продукції поступалася виручці, одержаної від імпорту, на 100 млн. доларів», – зауважила Н.Доманська.

    За її словами, нацпроект «Зелені ринки» завдяки ринковим механізмам дозволить дзеркально змінити ситуацію, і потенційно об’єм виручки від експорту плодоовочевої продукції може перевищити надходження від експорту зернових.

    Нагадаємо, 6 листопада 2013 року, у рамках Всесвітнього економічного форуму, Голова Держінвестпроекту Владислав Каськів підписав протокол про передачу розробленого попереднього ТЕО нацпроекту «Зелені ринки» із керівником Проекту USAID «Агроінвест» Еріком Блайхом.

    Довідково

    Національний проект «Зелені ринки» - створення мережі регіональних оптових продовольчих ринків реалізовує Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

    Нацпроект передбачає будівництво різних об’єктів агрологістики, що призначатимуться для зберігання сільськогосподарської продукції, її переробки та доставки до споживачів.

    Реалізація нацпроекту дозволить зменшити втрати плодоовочевого врожаю України на 50%,  забезпечити українського споживача якісною за помірною ціною продовольчою продукцією, підвищити її експортну можливість, а також посилити позиції України на міжнародних ринках с/г. Крім цього, нацпроект стимулюватиме зростання виробництва аграрної продукції та регіонального розвитку та сприятиме збереженню гарантій продовольчої безпеки країни.

    Розробка попереднього техніко-економічного обґрунтування відбулася без залучення державних коштів, а за рахунок фінансування Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID).

    Проект USAID АгроІнвест – проект технічної допомоги, що фінансується Американським агентством з міжнародного розвитку (USAID). Мета проекту - сприяти розвитку сільського господарства України, зміцнити його експортний потенціал.

    NIRAS – данська багатопрофільна консалтингова група, що спеціалізуються у впровадженні проектів технічної  допомоги. Компанія має понад 1400 співробітників, 450 із них працюють у проектах із розвитку інфраструктури та агробізнесу.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.