• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новый удар по рядовым украинцам: продукты сильно дорожают
    Опубликовано: 2013-11-22 01:23:01

    Невиправдані амбіції українського керівництва щодо зближення з ЄС призвели до значних протиріч з російськими партнерами щодо експорту української продукції. Це стало початком ланцюгової реакції зростання цін на продукти першої необхідності, що найбільш болісно відображається на пересічних українцях. Продавці в очікуванні результату по євроінтеграційних прагненнях України притримали харчові продукти, що звузило їх пропозицію і відповідно призвело до підвищення цін.

    У жовтні обсяг продажу сільськогосподарських товарів порівняно з вереснем зменшився на 6,7%, проте ціни збільшилися на 5,7%. Про це повідомили у відділі інформації Головного управління статистики Києва. Ціни на продукти рослинництва збільшились на 9,6%, на продукти тваринництва – на 3,3%. При цьому на ринку спостерігалося зменшення обсягів продажу продуктів рослинництва на 13,4% і продуктів тваринництва відповідно на 1,6%.

    Обсяг продажу м’яса, сала, птиці в жовтні зменшився на 0,5% при зростанні цін на 2,5%, так і до жовтня 2012 року (на 8,9% при зростанні цін на 1,1%). У жовтні обсяг продажу молочних продуктів зменшився порівняно з вереснем на 6,3% при зростанні цін на 6,6%. За рік ціни зросли на 14,8%. У жовтні овочі подорожчали на 21,7%. Обсяг продажу зменшився на 18,0%. За рік ціни зросли на 37,0%. Ціни на свіжі фрукти і ягоди в жовтні збільшилися до вересня на 2,4% при зменшенні обсягів продажу на 7,9%.

    За рік ціни зменшилися на 0,9%. Всього в жовтні сільгосппродукти подорожчали на 8,5%. При цьому обсяг продажу продуктів скоротився на 10,4%. Продукти рослинництва подорожчали на 16,5%, тваринництва – на 3,0%, при зменшенні обсягів продажу продуктів рослинництва і продуктів тваринництва відповідно на 11,0% і 10,1% [1].

    Однією з причин такої ситуації на ринку продовольства є те, що українські зернотрейдери активізували діяльність щодо експорту зернових, а це значно звужує базу виробництва тваринницької продукції та створює штучний дефіцит на внутрішньому ринку зерна, що призводить до зростання цін по всій агропродуктовій вертикалі. Поки не буде припинено стимулювання продажу зернових, доти в Україні не зникне дефіцит тваринницької продукції, в першу чергу м’ясної.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.