• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Что помогло Украине создать иллюзию экономического подъема
    Опубликовано: 2013-11-22 08:23:59

    21 листопада прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що темпи спаду економіки за підсумками десяти місяців сповільнилися до 0,6%. Як зауважили експерти, поліпшення показника реального ВВП було забезпечено перенесенням збору частини врожаю з вересня на жовтень – як відомо, через погодні умови. Інших факторів, що позитивно впливають на економіку, восени не було, тому економісти не очікують подальшого поліпшення макроекономічних показників.
     
    Скорочення реального ВВП України за підсумками січня-жовтня складає лише 0,6%, заявив учора прем’єр-міністр Микола Азаров у Санкт –Петербурзі, – пише «Коммерсантъ-Украина» у статті «Cело за все в ответе». «У нас за десять місяців – 99,4%, тобто -0,6 показника ВВП», – зазначив Азаров. За його словами, такі результати дозволяють уряду розраховувати на досягнення за підсумками року невеликого зростання економіки. «Наше завдання – закінчити рік з невеликим, але плюсом», – підсумував глава КМУ.
     
    Падіння української економіки триває вже п’ятий місяць поспіль, із III кварталу минулого року. Скорочення ВВП, за даними Держстату, в I кварталі 2013 року становило 1%, а в наступних кварталах – 1,3% і 1,5% відповідно.
     
    Для того щоб після 1-1,5-відсоткового падіння показати в січні-жовтні -0,6%, безпосередньо в жовтні повинен був відбутися різкий ріст економіки. «Враховуючи, що за підсумками дев’яти місяців спостерігалося падіння ВВП сумарно на рівні близько 1,3%, для гальмування спаду до 0,6% необхідно, щоб економічне зростання в жовтні склало 6%», – розрахувала головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Видимих підстав для цього не було. За даними Держстату, минулого місяця спад промислового виробництва склав 4,9% (до аналогічного місяця 2012 року).
     
    І все-таки 6-відсотковий підйом економіки в жовтні статистично був можливий. Сільське господарство за минулий місяць збільшило кумулятивні темпи зростання галузі з 3% до 9,9%. «Для такого прискорення необхідне місячне зростання в півтора рази», – пояснила Бєлан. За даними Держстату, цей показник у жовтні склав 42,9% (до жовтня 2012 року). Таке зростання було забезпечене перенесенням збору частини врожаю з вересня на жовтень через складні погодні умови на початку осені, говорить начальник аналітичного департаменту ІК «АРТ-Капітал» Ігор Путилін. Через несприятливу погоду темпи приросту сільського господарства у січні-вересні сповільнилися з 13,3% (за січень-серпень) до 3%.
     
    Однак цей фактор уже вичерпав себе, тому експерти не бачать підстав для збереження таких темпів зростання ВВП в подальші місяці і, відповідно, позитивного показника за підсумками року. «Для виходу української економіки «в плюс» необхідно, щоб у IV кварталі зростання ВВП склало не менше 3,5%. З урахуванням триваючого спаду промислового виробництва та низької частки сільського господарства в економіці країни це нереально», – упевнений Путилін. За оцінками експертів, темпи спаду ВВП України за підсумками року складуть близько 0,5-0,7%.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.