• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Куда катится украинская экономика
    Опубликовано: 2013-11-16 06:03:34

    На рахунках Мінфіну залишилося 50 мільйонів доларів. Це мінімальний показник за останні 10 років. Платіжний баланс України четвертий місяць поспіль зводиться з дефіцитом. І при цьому Київ просить все нові кредити.
    Україна в останні п'ять років не залишає список країн потенційних банкрутів. За підсумками дев'яти місяців цього року, Україна піднялася в рейтингу агентства Standard & Poor's з сьомого на друге місце в списку країн світу, близьких до дефолту. При цьому S & P підвищило ймовірність дефолту країни з 44% до 54%. А днями усі три провідні світові рейтингові агентства знизили рейтинг України до «сміттєвого». Це означає, що нові кредити Києву обходитимуться дедалі дорожче. Зараз Україна має найнижчу оцінку надійності запозичень в СНД.
     
    Про ставлення інвесторів до проблеми українського боргу свідчить різке зростання прибутковості облігацій, зауважив ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник голови Нацбанку України Олександр Савченко.
     
    «Залежно від виду валюти і тривалості випуску, вона коливається від 11% до 13%. Це говорить про те, що інвестори дуже сильно стривожені невизначеністю українського курсу, чи відновить кредитування МВФ за програмою stand - by... і без вирішення цих двох проблем, прибутковість українських облігацій – а значить і ризики, пов'язані з інвестиціями в український держборг – перебуватиме на досить високому рівні», - заявив Савченко.
     
    Обсяг боргових зобов'язань українського уряду непомірно високий для нинішньої ситуації, кажуть експерти. У 5 мільярдів доларів оцінюються борги Києва перед регіонами. Крім цього існує неврегульована заборгованість перед російським «Газпромом» у межах мільярда доларів. Все це відбувається на тлі різкого зниження золотовалютних резервів і зростання дефіциту бюджету, який з початку року збільшився в 1,5 рази і склав близько 5 мільярдів доларів. При цьому Київ заявляє про необхідність нових кредитів від Міжнародного валютного фонду.
     
    Ситуацію ускладнює дефіцит доларової ліквідності в країні, пояснив керівник аналітичного департаменту української інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій:
     
    «Більшість виплат, як цього року, так і наступного, за боргами України передбачаються в іноземній валюті. І розмір цих виплат дорівнює 50% від внутрішніх золотовалютних резервів України. Якщо ми почнемо виплачувати усі ці борги, у нас резерви впадуть вдвічі і впадуть до критичного мінімуму – 10 мільярдів доларів», - зазначив Паращій.
     
    Прогнози можливих проблем України з обслуговуванням держборгу з'являються щорічно. Стриманого оптимізму українцям додає досвід. 4 роки тому ситуація була ще гірша. Ймовірність дефолту України оцінювалася експертами в 90%. Тоді при девальвації гривні в 40%, спаді промвиробництва на третину і зростанні безробіття на 22% банкрутства не сталося.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.