• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как будут спасать украинское село
    Опубликовано: 2013-11-14 08:04:04

    Народний депутат-мажоритарник від фракції Партії регіонів Віктор Жеребнюк пропонує підвищити фіксований сільгоспподаток (ФСП) з урахуванням щорічної індексації нормативної оцінки землі та у повному обсязі включати його до бюджету розвитку місцевих бюджетів. Це дозволить спрямовувати на соціально-економічний розвиток українських сіл до 700 млн грн щорічно.
     
    Відповідні законопроекти N3537 - 3538 зареєстровані у Верховній Раді і опубліковані на сайті парламенту, повідомляє Укрінформ.
    "Головна мета цієї ініціативи - дати главам місцевих рад додаткові фінансові ресурси для самостійного вирішення проблем села, адже саме у селах живе половина українців. Село зараз кинуте напризволяще, там практично відсутня соціальна інфраструктура. Для того, щоб запобігти вимиранню сіл, необхідно забезпечити місцеві бюджети розвитку грошовим ресурсом", - пояснив у коментарі Укрінформу Віктор Жеребнюк.
    ФСП зараз прив'язаний до нормативної грошової оцінки землі, яка не проводилася з 1995 року. Депутат пропонує використовувати нормативну оцінку, яка щорічно переглядається. І якщо в 1995 році 1 га землі був оцінений у середньому в 3,67 тис грн., то у 2013 році - майже у шість разів вище: 20,64 тис. грн.
     
    На думку Жеребнюка, податок у розмірі 6 грн/га нікчемно малий, оскільки прибуток аграріїв за три останні роки збільшився у 2,4 разу, а платежі ФСП - усього на 6,6%. З урахуванням індексації на рівень нормативу 2013 року податок має становити у середньому 31 грн/га на рік, а обсяг річних відрахувань до місцевих бюджетів має зрости з 131 млн грн до 679 млн грн.
     
    "Виходить, у середньому, сільський голова отримає 30-50 тис. гривень щорічно до бюджету розвитку. Ці гроші він зможе використовувати на ремонт доріг, житлове будівництво і капремонт, на інші життєво необхідні потреби села. Необхідно створити у селах хоча б мінімальний інфраструктурний пакет, аби люди не тікали у міста", - підкреслив Жеребенюк зазначивши, що знайомий з проблемами села не з чуток, оскільки обирався по округу № 14 у Вінницькій області.
     
    Про словам Жеребнюка, запропонований їм законопроект став єдиним з подібних раніше запропонованих, який отримав загальне схвалення.
    "Ці законопректи обговорювалися фахівцями у Міндоходів, Адміністрації Президента, Мінагропопроді і Міністерстві фінансів. І в усіх інстанціях погодилися, аби отримані від підвищення фіксованого сільгоспподатку кошти були спрямовані до бюджетів розвитку на місцях", - сказав депутат.

     

    Ганна Лаба

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.