• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинские предприятия не смогут конкурировать с европейскими
    Опубликовано: 2013-11-13 23:28:29

    Стан, в якому зараз перебуває економіка України та підприємці малого і середнього бізнесу, не відповідає європейським стандартам, - заявив член ради Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Микола Лєпьошкін в ефірі радіостанції «Голос Столиці».
    Інтегруємось зовсім не вчасно. Промисловці України просять президента на рік відкласти підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Представник цієї групи – депутат Валентин Ландик – зазначив, що українська продукція може стати неконкурентоспроможною після створення зони вільної торгівлі з ЄС. До того ж обсяги експорту українських товарів до країн Митного союзу будуть обмежені. А це – основний ринок для України.

    Вітчизняним товаровиробникам складно буде конкурувати з європейськими. Тому Україні потрібно зробити ще багато роботи, та й про Росію забувати не можна. Про це в ексклюзивному інтерв'ю радіостанції «Голос Столиці» заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

    «Аби забезпечити ефективний розвиток країни, сам факт підписання нічого не дає. Є дуже серйозні ризики, в тому числі пов'язані з тим, що економіка України за багатьма параметрами не здатна конкурувати з європейськими товаровиробниками. Тому одне із завдань, яке ми обговорювали з президентом України – необхідність формування чіткої програми дій як з адаптації економіки до умов вільної торгівлі з Європейським Союзом, так і необхідності активізації дипломатичних, політичних, економічних зусиль з тим, щоб разом працювати з нашою братньою країною, з Російською Федерацією, за напрямами, які є дуже перспективними. Особливо авіабудування, енергетичне машинобудування, транспорт, аграрний сектор і багато інших», - заявив Кінах.

    У свою чергу, член ради Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Микола Лєпьошкін ставить під сумнів вигоди від співпраці з ЄС.

    Микола Лєпьошкін: Україна, в принципі, ще не готова. Їй потрібен час, аби підготуватися для вступу до Союзу. І я не знаю, яка з областей економіки виграє від вступу до Євросоюзу. Що буде з селом? Навіть не знаю. Значна частина бюджету Євросоюзу йде на підтримку сільського господарства в інші країни. І я сумніваюся, що Україні зараз що-небудь від цього дістанеться.

    «Голос Столиці»: Промисловці просять рік для того щоб підготуватися. Що може змінитися за цей час?

    Микола Лєпьошкін: Я думаю, що року недостатньо. У тій ситуації, в якій зараз знаходиться економіка України, і підприємці малого, середнього бізнесу, і система нашого оподаткування, - все це не зовсім відповідає європейським стандартам і законам Євросоюзу. Крім того, наша продукція буде неконкурентоспроможною за європейськими нормами, в порівнянні з іншими учасниками Євросоюзу. Просто система ще у нас не готова. Я наведу конкретний, простий приклад. Система податкової звітності, подача декларацій в електронному вигляді, яку зараз нам запропонували. Це чудова затія, нормальна, але сервісні центри, які надають такі послуги, у нас не готові.

    «Голос Столиці»: Екс-міністр економіки Богдан Данилишин, який зараз перебуває на території ЄС, каже, що в мінусі опиняться тільки ті галузі, які отримують дотації від держави, а це, зокрема, українська промисловість. Водночас Данилишин каже, що виграє сільське господарство, виграє енергетика, металургія і хімічна промисловість. Ви можете з цим погодитися?

    Микола Лєпьошкін: Ні. Куди ми дінемо свої десятки мільйонів тонн зерна, іншої сільськогосподарської продукції? Якщо він думає, що нас на європейському ринку зустрінуть з розпростертими обіймами, то я думаю, що це не так. І так можна говорити не тільки про сільське господарство, а й про інші галузі нашої промисловості. Ці ринки вже зайняті.

    Президент України Віктор Янукович заявив, що поділяє стурбованість промисловців і зазначив, що гостра ситуація, зокрема, спостерігається у будівельній галузі та машинобудуванні. Деякі заводи вже працюють неповний робочий день. Скорочується і заробітна плата. На його думку, така ситуація неприпустима і вимагає негайного вирішення.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.