• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Куда пойдет экономика Украины - в промышленность или в агро
    Опубликовано: 2013-11-06 23:33:25

    Які галузі варто розвивати Україні, щоб закріпитись на світових ринках, радіостанції «Голос Столиці» розповіли аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк і науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин Всеволод Степанюк.
    Кінець епохи металургії і хімпрому. Тепер Україна повинна робити ставку на агропромисловий комплекс і енергетику. Такі перспективи для країни окреслив президент Віктор Янкович. За його словами в найближчі десять років традиційний експорт України – а це в основному продукція металургійної та хімічної промисловості – втратить конкурентоспроможність на зовнішніх ринках. Все через тиск з боку економік, що розвиваються. А от українських АПК, енергетичний комплекс, досвід і потенціал використання перспективних високих технологій стануть флагманами української економіки на світових ринках.

    «Голос Столиці»: Що сьогодні відбуватися з українською металургією і хімпромом? Невже ці галузі в такому стані, що через десять років їх можна списати і не робити на них ставку?

    Роман Тополюк: У металургії завжди конкуренція була високою, але, тим не менш, українські підприємства продовжували утримувати досить високий рівень завантаження потужностей – близько 75% - тобто, цей рівень є середнім, в порівнянні з попередніми роками і нічого кардинального не відбулося. Україна це місце, де історично, і географічно, і за іншими параметрами вигідно виробляти метал, продавати його, у нас є всі необхідні природні ресурси для цього. Сталь буде тут вироблятися ще десятиліття і може навіть більше.

    «Голос Столиці»: Нещодавно стало відомо, що слідом за азотним виробництвом бізнесмен Дмитро Фірташ зупиняє випуск складних добрив і двоокису титану на двох своїх хімпідприємствах - «Сумихімпром» і Дніпровський завод мінеральних добрив. Кажуть, що ринок дуже слабкий і аграрії практично не купують добрива... Чи можна вважати це ознаками згасання галузі?

    Роман Тополюк: Певна конкуренція спостерігається на ринку з боку китайських виробників, але все залежатиме від подальшого розвитку ціни на природний газ, як на основну сировину, і залежатиме від попиту на зернові в Америці, в інших ключових регіонах... і цей попит на зернові буде підстьобувати попит на хімічну продукцію.

    «Голос Столиці»: Розкажіть нам про основні тенденції в аграрному секторі країни. Аграріям добре працюється?

    Всеволод Степанюк: Скажімо так – все-таки, враховуючи те, що вони мають податкові пільги, їм працюється дещо легше, ніж тим, хто платить всі податки. Великі українські олігархи почали займатися саме аграрним бізнесом – це свідчить про те, що все-таки вони не бачать перспектив в якомусь іншому сировинному бізнесі в Україні і переводять свої активи в аграрний бізнес. Але, на жаль, розвиток аграрного бізнесу свідчить про відсталість країни, про те що країна деградує. Жодна країна, яка робить ставку на аграріїв, не є розвиненою, вона не є багатою, вона не є процвітаючою. Тому що аграрному сектору не потрібно стільки людей в Україні. Тобто, в Україні дуже багато людей, щоб їх міг забезпечити благами цивілізації тільки аграрний бізнес.

    «Голос Столиці»: Раніше перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що аграрії не тільки наповнюють бюджет держави, але й забезпечують істотну частину валютних надходжень в Україну. Виходить аграрії якийсь «рятувальний круг» для нестабільної України?

    Всеволод Степанюк: Боюся, що Україні вже мало що допоможе. Це такий песимістичний прогноз, але я завжди говорив, що нормальна країна не повинна робити ставку на експорт зернових культур, тому що це експорт сировини з украй низькою доданою вартістю і у виробництві якого бере участь вкрай мало людей. Взагалі, навіть немає слів, коли люди кажуть що аграрний бізнес це якийсь локомотив, який може витягнути країну. Ну, витягнути в бік таких країн, як Зімбабве, Мозамбік, може і може. Але у бік Європи – просто нереально.

    Зазначимо, що за вісім місяців поточного року Україна продала за кордон товарів на 41 мільярд доларів. На металургійну продукцію довелося майже 28% поставок, на продукцію хімпрому - 8%. Раніше, президент Віктор Янукович заявляв, що ріст валової продукції в аграрному секторі в січні-квітні склав 5%, причому зростання виробництва продукції на сільгосппідприємствах 10%. Янукович також підкреслив, що Україна стабільно займає одну з лідируючих позицій на світовому ринку зерна.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.