• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинские аграрии настаивают на выращивании ГМО-культур
    Опубликовано: 2013-11-06 04:32:38

    Зернова асоціація України (УЗА) та інші п'ять асоціацій мають намір звернутися до уряду з проханням надати дозвіл використовувати для посадки насіння генетично модифікованих сільгоспкультур (ГМО), що мають відповідні дозволи в США та ЄС. Такий намір висловив президент УЗА Володимир Клименко.
     
    "Ми з аграрними асоціаціями підписали два листи щодо змін до закону про біобезпеку, де ми пропонуємо дозволити нашим виробникам вирощувати ГМ-культури, які пройшли в США тривалу перевірку, і ті, які Євросоюз дозволив у себе", - сказав Клименко.
     
    З його слів, в Україні сьогодні немає можливості проводити власні дослідження ГМ-культур, оскільки на це необхідні десятки років і значний капітал.

     

    "Тому логічним буде, якщо країна скористається досвідом США і ЄС, де подібні дослідження проводяться вже давно. Тим більше, у світі існує попит на таку продукцію. Зокрема, Китай щороку купує близько 2 мільйонів тонн генетично модифікованої сої", - зазначив президент УЗА.
     
    Він зазначив, що, за різними оцінками, 15% кукурудза і 30% сої, вирощених в Україні, є генетично модифікованими, тоді як чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за виробництво і розповсюдження ГМ-продукції.
     
    "Причиною цьому, стало невчасне ухвалення закону про біобезпеку, що забороняє виробництво генетично модифікованих сільгоспкультур, оскільки до цього сільгоспвиробники безперешкодно вирощували ГМ-продукцію", - сказав він.
     
    Як повідомляв УНІАН, у жовтні ЗМІ повідомляли з посиланням на міністра Миколу Присяжнюка, що Міністерство аграрної політики і продовольства ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять розпочати вирощувати в Україні ГМ-культури.
     
    "Ми ініціювали питання часткового дозволу на вирощування технічних культур - сої з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії і країнах ЄС", - сказав він. При цьому міністр не виключив, що слідом за соєю може бути дозволене вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.