• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чего Украине наобещали после подписания Соглашения с ЕС
    Опубликовано: 2013-11-01 00:45:03

    30 жовтня у Києві понад 70 економістів, політиків та фермерів з Німеччини та України обговорили можливі наслідки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС для українського аграрного сектору. Захід проекту «Німецько-українського агрополітичного діалогу» (APD) під назвою «Угода про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі — можливості та виклики для українського агарного сектору» відбувся у рамках виставки «ІнтерАГРО 2013». Про це кореспонденту «Агравері» повідомили у прес-центрі APD.

    Захід відкривав Крістоф Вайль, посол Федеративної Республіки Німеччина. Він заявив, що підписання Угоди про асоціацію та поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі у Вільнюсі знаменуватиме для України початок створення всебічної системи економічних стандартів та базових політичних цінностей.

    «Україна стоїть перед найважливішим кроком на шляху до Європи», — сказав пан Вайль.

    З привітальним словом також виступив Вадим Трюхан, директор департаменту зовнішньоекономічних зв’язків Міністерства аграрної політики та продовольства України. Він підкреслив значення домовленостей про зону вільної торгівлі для розвитку аграрного сектору України. На його думку, для ефективного впровадження Угоди необхідна адаптація деяких законодавчих положень, при підготовці яких могла б посприяти міжнародна підтримка.

    Головну доповідь робив професор Дітер Кіршке, керівник факультету аграрної політики, Університету ім. Гумбольдта м. Берлін. Він запевнив, що підписання угоди зміцнить конкурентні позиції і сприятиме розвитку експорту сільськогосподарської продукції:

    «Угода про асоціацію…відкриває для України чудові можливості для більш ефективного використання існуючого потенціалу в сільському господарстві й торгівлі сільськогосподарською продукцією, — сказав пан Кіршке під час своєї доповіді. — Угода послаблює торгівельні обмеження і сприяє адаптації до аграрного законодавства ЄС».

    Професор наголосив на необхідності створення надійних, стабільних рамкових умов для учасників ринку, без зайвих державних втручань у ринок і з передбачуваним управлінням ризиками.

    По завершенню доповіді пана Кіршке розпочалась подіумна дискусія з короткими доповідями. Українці та німці прогнозували наслідки підписання Угоди, обговорювали суперечливі моменти, порівнювали перспективи можливого вступу до ЄС та Митного Союзу.

    На думку Вероніки Мовчан, директора з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, набуття членства у Митному Союзі (Росія, Білорусь та Казахстан) не пропонує Україні значних економічних переваг, але створює численні економічні ризики:

    «Для України оптимальним є збереження та поглиблення співпраці з країнами Митного Союзу в рамках існуючих угод про вільну торгівлю. Для пом’якшення конкурентного тиску з боку ЄС і просування українського експорту сільськогосподарської продукції необхідно розробити й запровадити державні заходи підтримки, спрямовані…на надання інформації освіту й професійну підготовку, а також поліпшення інфраструктури у відповідних сферах виробництва».

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.