В Україні хочуть легалізувати генетично-модифіковані продукти.
Поки лише про сою. МінАПК хоче спростити реєстрацію модифікованої сої, аби фермери могли вирощувати її в Україні. Адже на сьогодні за документами жодного ГМО ані в магазинах, ані на наших полях немає.
Та насправді модифіковані рослини вирощують сотнями тисяч тонн.
«До 60 відсотків ГМО сої - це південні наші регіони. Тим більше зараз посуха. Ми повинні забезпечити те, що стійке до засухи», - каже президент Української Асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко.
Український парадокс – щороку ми експортуємо більше півмільйона тонн генетично модифікованої сої до Євросоюзу, але офіційно її не вирощуємо. Там ГМО-рослини використовують для відгодівлі тварин.
Легалізація цього бізнесу дала б державі сотні мільйонів доларів прибутку. Вона дозволяє удвічі зменшити витрати, а врожаю отримати більше, каже фермер з Київщини пан Віктор.
«Вирощування ГМО сої значно простіше, там не треба таких відповідальних періодів, тому навіть економічна складова вирощування тут набагато вигідніша», - говорить керівник фермерського господарства Віктор Шеремета.
Одразу божиться, що вся його соя і кукурудза – без генної інженерії.
Звичайну кукурудзу пошкоджує шкідник, він продирається усередину, перегризає стебло, через що качани стають набагато меншими. У генетично модифіковану кукурудзу додають ген набагато міцніших рослин, який не дозволяє прогризти качан, а ще вона виділяє спеціальний токсин, який взагалі відлякує шкідників.
Та поки зареєструвати в Україні модифіковані рослини майже неможливо, бо законодавство недосконале, кажуть виробники.
За зміни береться міністерство агрополітики. Тим часом екологи попереджають – європейці хоч і купують ГМО, але не вирощують, бо воно шкодить і землі, і людям. Тож фермер Віктор Шеремета неабияк стурбований здоров‘ям українців.
«Вона може потрапити у ті самі продукти, які ми з вами споживаємо, тому що закупівельним не ставлять вимоги – чи це має бути така соя, чи іншого ґатунку», - каже фермер Віктор Шеремета.
Незалежний центр ТЕСТ щороку перевіряє усіх найбільших українських виробників, які постачають продукцію до супермаркетів і магазинів . З ста тридцяти чотирьох зразків ГМО виявили лише в трьох.
«Один раз знайшли в дитячому харчуванні, один раз в заморожених котлетах і один раз в сирному плавленому продукті», - говорить керівник відділу тестування центру споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій.
Тут радять більше турбуватися не про ГМО, а те, чим виробники замінюють м‘ясо. До того ж наголошують – в тій самі Європі продаж ГМО- харчів дозволено і їх безпеку гарантують кращі світові вчені.
Та Україна поки не Європа, у нас якість перевірок та сумління самих інспекторів часто викликають побоювання.
agrinews.com.ua