• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине хотят узаконить выращивание растений с ГМО
    Опубликовано: 2013-10-30 23:02:58

    В Україні хочуть легалізувати генетично-модифіковані продукти.
     
    Поки лише про сою. МінАПК хоче спростити реєстрацію модифікованої сої, аби фермери могли вирощувати її в Україні. Адже на сьогодні за документами жодного ГМО ані в магазинах, ані на наших полях немає.
     
    Та насправді модифіковані рослини вирощують сотнями тисяч тонн.
     
    «До 60 відсотків ГМО сої - це південні наші регіони. Тим більше зараз посуха. Ми повинні забезпечити те, що стійке до засухи», - каже президент Української Асоціації виробників і переробників сої Віктор Тимченко.
     
    Український парадокс – щороку ми експортуємо більше півмільйона тонн генетично модифікованої сої до Євросоюзу, але офіційно її не вирощуємо. Там ГМО-рослини використовують для відгодівлі тварин.
     
    Легалізація цього бізнесу дала б державі сотні мільйонів доларів прибутку. Вона дозволяє удвічі зменшити витрати, а врожаю отримати більше, каже фермер з Київщини пан Віктор.
     
    «Вирощування ГМО сої значно простіше, там не треба таких відповідальних періодів, тому навіть економічна складова вирощування тут набагато вигідніша», - говорить керівник фермерського господарства Віктор Шеремета.
     
    Одразу божиться, що вся його соя і кукурудза – без генної інженерії.
     
    Звичайну кукурудзу пошкоджує шкідник, він продирається усередину, перегризає стебло, через що качани стають набагато меншими. У генетично модифіковану кукурудзу додають ген набагато міцніших рослин, який не дозволяє прогризти качан, а ще вона виділяє спеціальний токсин, який взагалі відлякує шкідників.
     
    Та поки зареєструвати в Україні модифіковані рослини майже неможливо, бо законодавство недосконале, кажуть виробники.
     
    За зміни береться міністерство агрополітики. Тим часом екологи попереджають  – європейці хоч і купують ГМО, але не вирощують, бо воно шкодить  і землі, і людям. Тож фермер Віктор Шеремета неабияк стурбований здоров‘ям українців. 
     
    «Вона може потрапити у ті самі продукти, які ми з вами споживаємо, тому що закупівельним не ставлять вимоги – чи це має бути така соя, чи іншого ґатунку», - каже фермер Віктор Шеремета.
     
    Незалежний центр ТЕСТ щороку перевіряє усіх найбільших українських виробників, які постачають продукцію до супермаркетів і магазинів . З ста тридцяти чотирьох зразків ГМО виявили лише в трьох. 
     
    «Один раз знайшли в дитячому харчуванні, один раз в заморожених котлетах і один раз в сирному плавленому продукті», - говорить керівник відділу тестування центру споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій.
     
    Тут радять більше турбуватися не про ГМО, а те, чим виробники замінюють м‘ясо. До того ж наголошують – в тій самі Європі продаж ГМО- харчів дозволено і їх безпеку гарантують кращі світові вчені.
     
    Та Україна поки не Європа, у нас якість перевірок та сумління самих інспекторів часто викликають побоювання.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.