• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине скоро перестанут производить сахар
    Опубликовано: 2013-10-30 08:22:03

    УКРАЇНА з початку 2013/14 маркетингового року станом на 21 жовтня виробила 368,5 тис. тонн цукру, що майже в 2,3 разу менше, ніж на аналогічну дату минулого сезону, повідомляє прес-служба асоціації «Укр-цукор». Це пояснюється затримкою в збиранні, викликаною дощовою погодою у вересні. З 4,03 млн. тонн цукрових буряків, що надійшли, перероблено 3 млн. тонн. На сьогодні процес цукроваріння розпочали 36 заводів, тоді як торішнього жовтня працювало 62.
     
    Нам нав’язують ГМО
     
    ЗАКОНОДАВЧЕ врегулювання обігу ГМ-сільгосппродукції сприятиме ефективнішому розвитку українського АПК. Про це 23 жовтня на IV зерновому конгресі в Києві заявив президент Американської торгової палати в Україні Хорхе Зукоскі. «Сьогодні близько третини зерна кукурудзи і 7% соєвих бобів, що виробляються в Україні, генно модифіковані. Тому слід урегулювати цей ринок, щоб Україна могла ширше використовувати нові сорти насіння», — сказав він. При цьому Х.Зукоскі звернув увагу на посилення контролю за використанням ГМО в аграрній сфері нашої країни. Але ця робота має проводитись відповідно до світової практики, зауважив він. Нагадаємо, що в Україні обіг ГМ-продуктів, не внесених до державного реєстру, заборонений. Проте досі не зареєстровано жодного. Отже, генно модифіковані соя і кукурудза вирощуються в нашій країні нелегально. Пан Зукоскі обстоює лояльніше ставлення українського законодавства до ГМО, лобіюючи інтереси великих транснаціональних компаній, котрі розробляють відповідні технології.
     
    Потенціал може бути вищий
     
    ОСТАННІМИ роками Україна є сильнішим гравцем на світовому ринку хліба, ніж Росія, заявив у своєму виступі на IV Українському зерновому конгресі директор департаменту агробізнесу Європейського банку реконструкції і розвитку Жиль Міттеталь. «Наведу лише один приклад: на сьогодні рівень держпідтримки в Україні становить близько 4%, тоді як у Росії — 20%. Саме тому українські аграрії змушені самі турбуватися про розвиток свого бізнесу, що, зокрема, веде до більшого притоку інвестицій в аграрний сектор, ніж у Росії», — зазначив він. І продовжив, що українські аграрні компанії стали активніше вкладати інвестиції в економіку інших країн, зокрема й російську. Серед причин, які заважають ефективнішому залученню інвестицій в АПК України, він назвав недостатню передбачуваність державної політики у цій сфері. «Нині інвестори не виключають можливості запровадження обмежень на експорт, що, звичайно, змушує їх із великою обережністю підходити до вкладення грошей у зерновий сектор України», — сказав Ж. Міттеталь. На його думку, потребує поліпшення також транспортна інфраструктура, система складських приміщень і процедура ф’ючерсних продажів зерна.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.