• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине никогда не будет накопительной системы пенсионного страхования - Эксперт
    Опубликовано: 2013-10-25 06:33:53

    Економічний експерт Володимир Стус в ефірі радіостанції «Голос Столиці» висловив свій прогноз щодо майбутнього пенсійної реформи в країні.
    Чиновники стверджують, що накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування запрацює в Україні не раніше 2015 року. За словами нардепа Валерія Сушкевича, «Ми не те що не готові до впровадження, ми навіть не можемо розрахувати і говорити про створення умов для визначення оптимальної дати».

    Про те, що заважає профільному парламентському комітету побачити світло в кінці тунелю, радіостанція «Голос Столиці» говорила з економічним експертом Володимиром Стусом.

    «Голос Столиці»: Вважається, що трирівнева пенсійна система – це один з найважливіших факторів розвитку фінансової системи. Якщо це так, то чому пенсійна реформа, яка повинна була стартувати ще майже 10 років тому, так і не стартувала?

    Володимир Стус: Вони зараз порахували, що неможливо швидко її впровадити через занадто серйозні проблеми бюджету. Але з іншого боку, добре, що вона не стартувала. Пенсійна реформа стартувала і пройшла в Росії, там частково впроваджена накопичувальна система. Хіба російським пенсіонерам від цього стало легше?

    «Голос Столиці»: Тут питання не тільки в тому, що пенсіонерам має стати легше, а й у тому, що майбутнім пенсіонерам хоч якась перспектива буде вимальовуватися. Ті, хто зараз у віці від 20 до 40 років, при поточних умовах державну пенсію просто не отримають, бо не буде грошей.

    Володимир Стус: Не зовсім згоден, що мова не йде про існуючих пенсіонерів. Це такі ж громадяни, вони своє відпрацювали і мають право не на ту жебрацьку пенсію, на яку зараз неможливо існувати, а на повноцінну. Замість цього нам обіцяють, що нібито потім через 20 років для когось буде поліпшення. Хіба це нормальний підхід?

    Зараз можна зробити прогноз: накопичувальна система пенсійного страхування в Україні не буде введена ніколи. Чому? Перш, ніж Україна буде готова впровадити цю систему у себе, система завалиться на Заході з виходом західної кризи за переважно економічні рамки. Ряд експертів звертають увагу, що на пенсійному ринку утворилася величезна булька. Пенсійний фонд просто не знає, куди вкладати гроші. Вони вкладають їх у держзобов'язання, які можуть завалитися в будь-який момент. До цього була практика, яка призвела до кризи 2008 -го року – вкладання в іпотечні облігації. Ми вже бачимо перші приклади: після банкрутства Детройту 220 тисяч комунальних службовців, пенсіонерів були позбавлені своєї пенсії. Тобто перша ознака вже є.

    «Голос Столиці»: Тоді як забезпечити поточних пенсіонерів майбутньою пенсією?

    Володимир Стус: Солідарна система цілком життєздатна, якщо не душити невеликий бізнес, займатися нормальною економікою, а не економікою із збільшенням адміністративного варіанту. Потрібно зменшити моторошний рівень корупції в Україні. І ми вже побачимо різкий приплив коштів, як до бюджету, так і в пенсійні фонди. А далі, посиливши соціальну орієнтацію економіки, потрібно зробити податкову систему соціально орієнтованою. Щоб той, хто отримував великі доходи, платив більший відсоток.

    Як повідомлялося, до кінця тижня Верховна Рада вирішить питання пенсійної реформи.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.