• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинцы могут потерять землю
    Опубликовано: 2013-10-22 22:53:23

    Сьогодні комітет з питань аграрної політики і земельних відносин розглянув доопрацьований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо діяльності Аграрного фонду № 2916).


    Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Апостол.
     
    Проектом передбачалося перетворення Аграрного фонду у Публічне акціонерне товариство, тобто у комерційну організацію, діяльність якої спрямована на одержання прибутку. Це суперечить філософії будь-якого державного цінового регулятора, яким і являється АФ.
     
    У розвинених країнах державні інтервенції на ринку агропромислової продукції є збитковими. Вони направлені, насамперед, на підтримання мінімальних цін на певні види сільськогосподарської продукції, тобто на те, щоб ціни не падали нижче певного мінімуму та не викликали банкрутства малих і середніх сільгоспвиробників.
     
    Як же новоcтворене ПАТ, що провадитиме свою діяльність на комерційній основі, планує продемонструвати свою прибутковість та економічну ефективність? Для цього є лише один хибний шлях – продавати куплену в аграріїв продукцію за цінами, значно вищими від закупівельних. Це вже суперечить засадничим принципам в діяльності АФ. Адже АФ має створювати свої продовольчі запаси за ринковими цінами, а реалізовувати – за нижчими, щоб втримати цінову рівновагу на ринках об’єктів державного цінового регулювання.
     
    Акціонування АФ призведе до ще одного цілком очевидного наслідку – виходу регулятора з під контролю держави і передачі його у приватні руки. Відомо чимало випадків, коли прихована емісія додаткових акцій призводила до «розмивання» часток державі. Наприклад, схожа схема була проведена із сумнозвісним ДП «Хліб Інвестбудом». Пригадайте лише, як у серпні 2012 році частку держави у цьому підприємстві було зменшено з 49% до 1%, а зараз воно повністю перебуває у власності приватних структур.
     
    Цього допустити з АФ в жодному разі не можна!
     
    А тому, за наслідками непростих обговорень, голосами 11 членів комітету, було прийнято рішення про відхилення зазначеного антинародного законопроекту.

     

    infoprostir

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.