• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цены на картошку уже бьют все рекорды, но это еще далеко не предел
    Опубликовано: 2013-10-19 07:03:54

    Люди, коли чують, скiльки коштує кiлограм бульби, хапаються за серце -- 5 гривень! Торiк було наполовину дешевше... А продавцi в один голос пояснюють -- "не вродила".

    "Цього року врожай набагато гiрший, як торiк, -- бiдкається Микола Iльчук iз Жовкви. -- Через дощi, а потiм спеку картопля не вродила. Аж серце болить, як подивлюся, що накопав. Цього року я дуже ретельно поставився до справи -- купив новий сорт картоплi, обробив поле препаратами проти бур'янiв та шкiдникiв перед висаджуванням бульб, прополював кiлька разiв, i вiд фiтофторозу захищав насадження. Та все намарно. Пiсля затяжних дощiв на початку лiта бадилля почало засихати. У серпнi вже зовсiм висохло. Так що на добрий врожай ми й не надiялися. Як почали копати, то пiд корчем була одна-двi бульби бiльшi, решта -- дрiбна. Багато зогнило".

    Зi слiв господаря, з двох соток вiн зiбрав шiсть мiшкiв картоплi. Торiк врожай був удвiчi бiльший. "Сусiд минулого року зiбрав з п'ятьох соток аж 17 мiшкiв бульби, а тепер -- п'ять чи шiсть", -- каже пан Iльчук.

    ...На Стрийському ринку в центрi Львова продавцiв з картоплею ще треба пошукати. Михайло iз Зашкова Жовкiвського району продає її з власного городу. За кiлограм править 4,5 гривнi. Хлопець каже, що картоплю тепер, перед зимою, розбирають i по такiй цiнi. "Я не торгую цiлий день, -- хвалиться, -- лише три години, та за цей час продаю все, що привожу, -- пiвцентнера картоплi". Скоро й того не буде, пояснює Михайло, бо цього року картопля не вродила, запаси її "напродаж" закiнчуються.

    Його сусiдка, панi Надiя, править за картоплю, що трохи бiльшого розмiру, вже 5 гривень.

    На Привокзальному ринку продавцiв картоплi також небагато, а цiни такi ж, як i в центрi мiста. Мiсцевi продавчинi розказують, що цього року торгувати бульбою вигiднiше -- немає конкурентiв iз сусiдньої "картопляної" областi -- Волинської.

    Найдешевшу картоплю вдалося знайти на гуртовому ринку "Шувар". Тут торгують фермери iз Львiвщини та сусiднiх областей. Микола привiз з Тернопiльщини бульбу по 3,6 гривнi за кiлограм. Пан Арсен, фермер з Жидачiвського району, пропонує покупцям картоплю рiзних сортiв i за рiзними цiнами -- вiд 3,3 до 3,8 гривнi за кiло. Щоправда, найдешевшу бульбу розiбрали за кiлька днiв. Та навiть на картоплю по 3,8 гривнi є попит. "За день продаємо до 10 тонн, -- каже пан Арсен Експресу. -- Та якщо вдарять морози, овочi буде важче вивезти на ринок, а отже, рiзко пiдскочить цiна".

    Чимало львiв'ян домовляються iз знайомими у селах i так роблять запаси на зиму. "Кожного року ми купуємо картоплю у знайомих селян. Торiк брали по двi гривнi, а цього хочуть щонайменше три, -- розповiдає львiв'янка Анна. -- На чотирьох членiв нашої родини купуємо пiвтонни картоплi, тож можете уявити, якi це видатки!"

    Знизити цiни на картоплю посадовцi обiцяють наприкiнцi жовтня, коли в областi стартують ярмарки сiльськогосподарської продукцiї. Тим часом експерти впевненi: цiни йтимуть тiльки вгору. "Через дощову погоду чимало картоплi ще в полi, а в жовтнi весь урожай вже мав би бути зiбраний, -- каже Ярослав Кардаш, голова Асоцiацiї фермерiв та приватних землевласникiв Львiвщини. -- Отож у часi збiглося те, що виробник iще не вийшов на ринок, а городяни вже роблять запаси на зиму. Ще один чинник дефiциту: торiк стався обвал цiн на ринку картоплi, i чимало виробникiв вiдмовилися її вирощувати. Нестача продукту спровокувала зростання цiни. Регулювати ситуацiю на ринку мали б посадовцi департаменту АПК чи профiльного мiнiстерства, та вони, як правило, помиляються, тому й виникають такi ситуацiї".

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.