• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Иностранные банки: кто идет, а кто остается
    Опубликовано: 2013-10-14 23:17:58

    На початку жовтня з’явилася інформація про несподіване бажання італійської фінансової групи UniCredit Group, що працює у 22 державах Європи та ще у 27 країнах світу, полишити український ринок. Почався пошук покупця на «Укрсоцбанк», придбаний UniCredit Group 6 років тому.

    Лідер по «безнадійності»

    «Укрсоцбанк» є лідером нашої банківської системи за обсягом «безнадійних» кредитів, що на 1 січня 2013 року склали 14,9 млрд грн (47,8% кредитного портфеля). Зрозуміло, що коли позичальник понад рік взагалі не сплачує за кредитом, то вже навряд чи взагалі заплатить. Такої заборгованості в «Укрсоцбанку» нагромадилося на 12,296 млрд грн.

    У структурі кредитного портфеля найбільшу частку (58,3%) посідають іпотечні кредити — 18,173 млрд грн (4,297 млрд грн — юридичним особам, 13,876 млрд грн — фізичним особам). Саме на цей сегмент робилася ставка у передкризові роки, тепер же практично всі кредити фізособам із простроченням оплати аонад 360-ти днів — це іпотека.

    Своєрідним доповненням до боргів є два великих конфлікти з позичальниками — із групою «ІСА Прайм Девелопментс», що у 2005-2007 роках отримала кредити приблизно на 200 млн доларів, і з ТОВ «Пузата хата», у 2007-2008 роках кредитованою на 70 млн доларів.

    У липні 2013 року польський банк Pekao, що входив до UniCredit, продав «материнській» структурі український «Унікредит Банк» (відкритий у 1996 році за назвою «Банк Пекао», у 2006 році змінив назву на нинішню). Через місяць було ухвалене рішення про його приєднання до «Укрсоцбанку». Тому продаж «Укрсоцбанка» до завершення процесу злиття двох фінустанов малоймовірний хоча б з технічної точки зору. Та можливо, керівництво UniCredit зрозуміло, що навіть об’єднання двох українських активів не принесе очікуваного ефекту, і банк краще продати.

     

    Чому вони йдуть

    Діяльність в Україні банків з іноземним капіталом можна розділити на наступні етапи.

    1991-1998 роки. Відкрилися перші представництва іноземних банків, а в середині 1993 року в Україні був створений перший банк із 100-процентним іноземним капіталом — «Креді Ліоні Україна». Діяльність іноземних банків носила переважно спекулятивний характер. Завершення етапу ознаменувалося фінансовою кризою 1998 року, що спричинило погіршення стану банківської системи України.

    1999-2004 роки. Встановився дієвіший контроль над операціями банків з іноземним капіталом з боку державних органів і чіткіші правила гри на фінансовому ринку України. Частково банки з іноземним капіталом згорнули діяльність, решта сконцентрувалися на обслуговуванні корпоративних клієнтів і міжнародної торгівлі. Кінець етапу ознаменувався лібералізацією валютного законодавства і спрощенням доступу іноземного капіталу в банківську систему України.

    2005-2011 роки. Значно зріс інтерес західних інвесторів до України, почалася інтенсивна експансія іноземних банків, придбання вітчизняних банків з розвиненою мережею підрозділів. Та криза 2008-2009 років змусила закордонних банкірів переглянути ставлення до українського ринку. Наприкінці 2011 року в Україні діяло 53 банки з іноземним капіталом (у т.ч. зі 100-процентним — 22), частка іноземного капіталу в статутному капіталі банків становила 41,9% — максимальне значення за всі роки незалежності.

    З 2012 року дотепер іноземні банки не ухвалювали рішень щодо продажу/закриття українських «дочірніх» підрозділів, оскільки піти з нашого ринку без величезних збитків не вдасться. У січні-серпні 2013 року частка іноземного капіталу в банківському секторі знизилася на 5,7 п.п., досягши мінімального з 2008 року значення — 33,8%.

    Головними причинами виходу з українського ринку банків з іноземним капіталом називають:

    — політичну нестабільність, високий рівень корупції, погіршення стану вітчизняної економіки, засилля «тіньових» схем, незахищеність фінустанов, недосконалість судової системи;

    — гостра потреба європейських «материнських» банків у капіталі для виконання вимог стандартів нагляду «Базель III», що змушує оптимізувати інвестиційну політику.

    Є ще дві причини, про які банкіри вголос не говорять:

    — неможливість в останні роки одержати на українському ринку надприбутки (що було можливо спочатку);

    — наслідки гіпертрофованого росту темпів споживчого кредитування протягом 2005-2008 років, активно підтримуваного банками з іноземним капіталом (з падінням доходів громадян під час кризи багато споживчих кредитів перейшли в розряд безнадійних і що не обслуговуються).

    По суті, більшість іноземних фінансових груп ніколи не будували довгострокової стратегії присутності в Україні, прийшовши лише заради швидких спекулятивних надприбутків. Коли ж це перестало виходити, закономірно встала дилема — залишатися, видозмінивши діяльність, або піти геть.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.