• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вернут ли украинцы свои депозиты
    Опубликовано: 2013-10-11 00:37:54

    У ЗМІ прослизнула інформація про те, що Національний банк України задумався над тим, чи слід повертати українцям накопичені ними гроші, вкладені у валютні депозити. Вагомими підставами на те, щоб вірити подібним чуткам, є зокрема критична ситуація з виконанням держбюджету України на 2013 рік і сумнозвісні потуги Центробанку «дедоларизувати економіку».

    Урядом уже вжито чимало заходів для того, щоб «підлатати» державний бюджет, перекривши проблемне зменшення золотовалютних резервів і утримавши при цьому національну валюту на належному рівні. Саме з цієї причини можливість незабаром не побачити своїх грошей не здивувала українців, але сильно налякала. Додав упевненості в тому, що вклади можуть виявитися тимчасово, а то й постійно «заморожені» на рахунках, той факт, що нині в країні розгорнулася справжня боротьба з популярністю американської та будь-якої іншої іноземної валюти. Так, оборот валюти скорочено, експортерів змушують здавати 50% своєї виручки, при обміні валют потрібно пред’являти паспорт і так далі.

    Нагадаємо, що за ідеєю, що з’явилася в НБУ ідеї, українці мали б отримати не свої гроші, колись вкладені в іноземні грошові знаки та довірені банкам країни, а державні векселі. Багато експертів вважають, що така ініціатива – лише крок на шляху до нововведень, проте, здається, здоровий глузд все ж переміг.

    Зокрема, член правління НБУ Олександр Дубихвіст спростував повідомлення про те, що вкладникам будуть повернуті векселя, замість грошей. «Про такий захід не може бути й мови», – сказав він. Що й не дивно, адже при такому повороті подій багато українців, які вкладали свої кошти у валютні депозити, можуть побажати їх терміново забрати. Це зашкодить багатьом банкам – більшість з них знову втратять прибуток і будуть змушені оголосити про банкрутство або попросити у держави допомоги для підтримки ліквідності.

    Крім того, такі заходи можуть викликати (і вже викликають) чималий опір серед людей, сіють паніку. Соціальні наслідки цього можуть бути куди більш негативними, ніж навіть фінансові та економічні. Тому в НБУ і поспішили спростувати згадану чутку.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.