• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украину могут залить импортным молоком
    Опубликовано: 2013-10-09 23:07:38

    Про те, як зростання закупівельних цін на молоко вплине на ринок, радіостанція «Голос Столиці» дізнавалася у директора аналітичного агентства «Інфагро» Василя Вінтоняка.
    Закупівельні ціни на молоко в цьому році зросли на 20%. За прогнозами експертів, це може призвести до падіння молочного ринку – готова продукція подорожчала, а от споживчий попит знизився. За даними Держстату, переробники закуповують один літр молока у сільгосппідприємств здебільшого за ціною 4,5 гривні, у населення – майже за 3 гривні.

    «Голос Столиці»: З чим пов'язане подорожчання молочної сировини?

    Василь Вінтоняк: Основна причина: в минулому році було істотне падіння ціни на молоко, яке було спричинене заборонами РФ на імпорт українських сирів. Ціни падали до низького рівня, тому в порівнянні з минулим роком є отаке істотне зростання. А інша причина – в минулому році Держкомстат показував суттєве зростання виробництва молока. Це також могло впливати на формування цін. У цьому році і Держкомстат не показує росту виробництва, а виробники взагалі кажуть, що пропозиція молока значно зменшилася. І ще є один фактор, який впливає на високу ціну, що спонукає переробників десь більше платити, ніж вони платили раніше – це вищі ціни на світових ринках. Близько 20% молока, яке надходить у промислову переробку, вивозиться з України, здебільшого у вигляді сиру. Якщо торік експортували сир в цей час по 5 доларів за кілограм, то зараз ціна в середньому понад 6 доларів за кілограм. Така сама ситуація і на ринках сухого молока, яке Україна експортує.

    Але зараз потерпають і самі переробники, тому що з ростом вартості сировини вони змушені збільшувати ціну і для внутрішнього ринку. І вже зараз відчувається зниження попиту покупців на дорожчу продукцію – стали менше купляти, стало важче продавати.

    «Голос Столиці»: Зростати ціни на молочну сировину будуть і далі?

    Василь Вінтоняк: Я думаю, що суттєвого зростання вже не буде. Переробники вже не будуть мати змоги платити більше, ніж зараз платять.

    «Голос Столиці»: Кажуть, що в Україні погіршується якість молочної сировини. Можливо, через це і попит падає?

    Василь Вінтоняк: Ні, сировина не погіршується, зараз навпаки – є тенденція до покращення, тому що виробництво молока все ж таки зростає в сільськогосподарських підприємствах, де процес контрольований. Інша справа, що наше якісне молоко від сільськогосподарських підприємств значно дорожче, ніж сировина у Європі. Тому це загрожує навіть збільшенням імпорту молочних продуктів в Україну.

    «Голос Столиці»: А наскільки якісніша європейська молочна сировина?

    Василь Вінтоняк: Найкраще українське молоко відповідає тому, яке у них зазвичай закуповується переробкою – отакі у них вимоги.

    Нагадаємо, на думку експертів, українське молоко піде на ринки ЄС, лише якщо зросте його якість.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.