• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине можно за копейки купить любую информацию о каждом из нас
    Опубликовано: 2013-10-09 22:00:16

    Аналітик Андрій Гусельников прокоментував для радіостанції «Голос Столиці» законопроект, згідно з яким українці зможуть отримати доступ до інформації про власників об'єктів нерухомості.
    Українцям можуть дати можливість через інтернет дізнаватися, кому належить той чи інший об'єкт нерухомості. Такий законопроект зареєстрований у парламенті. Його авторами є депутати відразу декількох фракцій – УДАРу, КПУ, Партії регіонів, «Батьківщини» і «Свободи».

    Автори законопроекту впевнені, що запропоновані зміни до законодавства дозволять значно розширити контроль за корупційними діями. «Зараз багато посадових осіб з офіційною зарплатою в 10 тисяч гривень живуть у будинках за мільйони доларів і стверджують, що проживають у друзів. Після прийняття цього закону стануть відомі імена та прізвища таких «шляхетних товаришів», – заявив один з авторів документа народний депутат Віктор Чумак.

    Наразі доступ до даних про майнові права обмежено. Отримати інформацію можуть тільки власники майна, їхні спадкоємці, уповноважені особи та правоохоронні органи. На думку авторів, така ситуація призводить до значних зловживань і використання інформації в приватних інтересах. Яскравим прикладом може бути нещодавній скандал навколо зупинки всіх державних реєстрів через несанкціонований доступ до них третіх осіб.

    Віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников прокоментував ініціативу для радіостанції «Голос Столиці».

    «Голос Столиці»: Можливість отримати інформацію про нерухомість – це черговий «опіум для народу» чи все ж дієвий захід законодавців?

    Андрій Гусельников: Законодавці чинять розумно і логічно. Якщо людині нічого приховувати, то навіщо влаштовувати ритуальні танці навколо якихось реєстрів? Але я вважаю, що питання ставити треба не про відкриті реєстри, а про те, наскільки комфортно буде громадянам вносити інформацію про свою нерухомість? Основна проблема, яка виникла останнім часом навколо реєстру нерухомості, полягає в тому, що житло, яке було куплено на початку 2000-их років, не враховано в ньому. І якщо ви хочете вчинити якісь дії зі своєю нерухомістю, перше, що ви повинні зробити – внести до реєстру інформацію про свою квартиру. І ось тут починається найцікавіше. У нас так чиновники влаштовані, що якщо вони бачать, де можна створити проблеми для громадян, потім вони за їхні ж гроші ці проблеми успішно вирішують. Раніше БТІ виконувало функції реєстрації прав власності, з лютого всі права було передано до Держреєстру. По суті, перенаправили тільки грошові потоки, все інше залишилося тим самим: неподобство з чергами, хабарами та іншими негативними моментами.

    «Голос Столиці»: Автори законопроекту стверджують, що таким чином хочуть дати можливість дізнаватися, хто є власниками тієї чи іншої нерухомості. Але ж усі прекрасно знають, що зазвичай депутатам і чиновникам, крім їхнього робочого крісла, нічого не належить. Все майно оформляють на родичів. Так навіщо взагалі потрібен цей закон?

    Андрій Гусельников: Я думаю, це правильний шлях до боротьби з такими негативними явищами. У нас сьогодні все те, що ми звемо нерухомим майном чи рухомим майном, перебуває під сімома печатями. І цим успішно користуються чиновники, які справді, працюючи за невелику зарплату, дозволяють собі жити в хороших будинках і їздити в хороших машинах.

    «Голос Столиці»: Чи не буде це порушенням прав людини, якщо інформація про її нерухомість виявиться у відкритому доступі?

    Андрій Гусельников: Це спірне питання. На сьогодні будь-яку інформацію ви можете придбати за зовсім невеликі гроші. Хто де живе, хто чим володіє... Як тільки інформація стає, умовно кажучи, закритою, вона тут же виходить на ринок і продається. Тому з цим потрібно боротися дуже просто – зробити її доступною для всіх.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.