• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине формируется масштабная финансовая пирамида
    Опубликовано: 2013-10-09 02:33:10

    Уряд продовжує залучати нові кредити для погашення попередніх, однак вже під гірші умови, таким чином формуючи піраміду державних боргів.

    Міжнародні валютні резерви України знизилися у вересні на $12 млн. Із травня резерви продовжують зменшуватися на $0,5-1 млрд на місяць. Тепер їх обсяг склав $21640 млн, що покриває лише 2,6 місяця імпорту, пише «Коммерсантъ-Украина».

    У Нацбанку стверджують, що головним фактором стримування падіння резервів стало залучення коштів урядом на внутрішньому і зовнішньому ринках сумарно на $882 млн. Минулого місяця Україна взяла синдикований кредит іноземних банків на $750 млн, а Міністерство фінансів залучило від розміщення валютних облігацій $106,3 млн. При цьому держава виплатила за зовнішніми боргами $475 млн.

    Незважаючи на позитивне сальдо боргових операцій, резерви не виросли, оскільки Нацбанку довелося витратити ресурси на підтримку курсу національної валюти – обсяг інтервенцій у вересні склав $582,5 млн. Втім, в НБУ не уточнюють, чи є ця цифра лише обсягом продажу іноземної валюти або чистим перевищенням суми продажу над сумою покупки. Регулятор вже давно не витрачав так багато коштів на підтримку гривні. У перші чотири місяці року Нацбанк щомісячно продавав від $233 млн (у квітні) до $586 млн (у лютому). У травні-червні НБУ купував валюту, а в липні-серпні зовсім не виходив на міжбанк.

    Вересневі інтервенції НБУ в розмірі понад $0,5 млрд є першими з квітня і найбільшими як мінімум з березня. Вони були потрібні, щоб зупинити швидке подорожчання долара на початку вересня до рівня понад 8,2 грн / дол. Цей підвищений попит був сформований корпоративним сегментом і змусив НБУ кілька разів продавати валюту. Курс гривні тоді опустився до десятимісячного мінімуму – 8,2 грн / дол. «Населення стежить за всіма новинами і знає, що восени курс зазвичай підвищується», – сказав скарбник одного з банків.

    Інтервенції дали результат: безготівковий і готівковий долар подорожчав у вересні менш ніж на 1% – лише на 5-6 коп. Обсяг попиту населення на готівкову валюту у вересні поки не підрахований, але в серпні вперше за п’ять місяців громадяни купили більше валюти, ніж продали – на $136 млн. «Сталося традиційне вересневе пожвавлення на валютному ринку, і попит дещо підвищився. Плюс «Нафтогаз» почав купувати більше газу і, відповідно, більше валюти, щоб розраховуватися за нього. Але підвищений попит з’являється щоосені вже 20 років поспіль», – говорить заступник голови правління – скарбник Сбербанку Росії Дмитро Золотько. «Попит на валюту в жовтні буде залишатися не нижче вересня, оскільки платежі за зовнішнім боргом становитимуть $680 млн, що вище, ніж у вересні. Багато чого буде залежати від боргової політики Мінфіну – якщо вдасться вийти на ринок єврооблігацій і залучити чергову порцію кредиту, то ситуація буде стабільною. Можливо, більш активно будуть проводитися операції з продажу валютних ОВДП», – зазначає керівник центру «Форекс Клуб Україна» Микола Івченко.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.