• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дефицит доллара в Украине будет расти
    Опубликовано: 2013-10-06 04:43:09

    Україні не вдасться збалансувати валютний ринок, внаслідок чого офіційні резервні активи Національного банку продовжуватимуть зменшуватись.

    Так, міжнародні резерви України, які з початку року впали на 12% до $ 21,7 млрд на 1 вересня, можуть зменшитися в 2014 році до $ 18 млрд через великі виплат за зовнішнім боргом, вважають учасники щомісячного опитування Reuters.

    В останньому кварталі 2013 року резерви, обсяг яких вже ледь перекриває 2,5 місяця імпорту, впадуть до $ 20 млрд , після того як Україна виплатить в листопаді $ 1,6 млрд позик Міжнародного валютного фонду.

    Згідно з очікуваннями аналітиків 17 банків та інвестиційних компаній, до кінця 2014 року резерви можуть скоротитися до $ 18 млрд.

    «Резерви НБУ зараз скорочуються внаслідок погашення кредиту Міжнародного валютного фонду», - зазначив Ерік Найман з Capital Times. У 2014 році Мінфін і Нацбанк повинні виплатити МВФ сумарно близько $ 4 млрд раніше отриманих позик, що становить більше половини платежів за зовнішніми позиками у 2014 році. У той же час, МВФ у 2011 році призупинив $ 15 - мільярдну програму підтримки реформ в Україні, яка відмовляється збільшити тарифи на газ для громадян і комунального сектору і зменшити дефіцит бюджету.

    Так , Євгенія Ахтирко з Першого українського міжнародного банку зазначила, що багато аналітиків очікують динаміки резервів 2014 без вливань фонду. На думку Наймана, навряд чи можна розраховувати на отримання нових грошей від МВФ в даний час .

    «Якщо Україна отримає ( нові кредити - ред.) - то все буде краще. Але поки я б не покладався на це», - пояснив Найман. У свою чергу, міжнародне рейтингове агентство Moody's зменшило рейтинг суверенних облігацій України, хвилюючись через високі ризики дефолту за держборгами країни наступного року в умовах падіння резервів і погіршення відносин з основним торговим партнером Росією через зближення Києва з Європою.

    У листопаді Україна розраховує укласти договір про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Нацбанк і Мінфін переконують, що незважаючи на падіння резервів Україна буде платити за боргами.

    Ахтирко висунула гіпотезу , що офіційний Київ розраховує , що доступ до кредитів на ринках капіталу в новому році покращиться. В останній місяць ставки по позиках України подорожчали більше 10%.

    Олександр Печерицин з банку Креді Агріколь Україна впевнений , що уряду навряд чи вдасться поповнювати в 2014 році резерви через зростання експорту та пропозиції валюти експортерів на ринку міжбанку .

    « Експортний потенціал української хімії і металургії не може бути повною мірою реалізований через відсутність чинників для стрімкого зростання попиту на глобальних ринках найближчим часом . Та й потенціал збереження експорту до Росії теж поки не ясний » , - резюмував Печеріцин.


    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.