• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Насколько сильным будет подорожание в Украине
    Опубликовано: 2013-10-04 08:21:12

    Несприятливі прогнози Мінагропроду щодо сівби озимих можуть підштовхнути ціни на зернові. Йдеться зокрема про слова міністра Миколи Присяжнюка, буцім площа під озимими для врожаю наступного року може скоротитися приблизно на 20%.

    «Я думаю, ми можемо не засіяти 1,5 мільйона гектарів (озимих зернових)», – сказав міністр, зазначивши, що площі під озимою пшеницею можуть зменшитися до 6,2-6,3 млн гектарів зі спочатку запланованих 7,0 млн.

    Крім того, за словами Присяжнюка, дощова погода також призвела до уповільнення збирання кукурудзи, тож міністерство було змушене переглянути прогноз експорту на жовтень.

    «Ми очікували експорту 2,8 мільйона тонн зерна в жовтні, але нам довелося знизити прогноз до 2,2-2,3 мільйона тонн через нестачу кукурудзи», – повідомив Присяжнюк. На 30 вересня Україна при плані в 26-29 млн тонн зібрала 3,5 млн т з 14% площ.

    Проте опитані аграрії схильні оцінювати ситуацію не настільки песимістично. «У південних областях, на які припадає близько 60% площ, відведених під озимі, строки сівби закінчуються 15-20 жовтня. Тому час для проведення посівної кампанії ще є», – вважає керівник агрофірми «Дружба» (Одеська область) Георгій Чиклікчи. «Озима пшениця в середньому дає урожай на 40% вище, ніж яра. Тому фермери прагнуть сіяти озиму пшеницю», – підкреслює директор агрофірми «Обрій» (Чернігівська область) Володимир Мостовий.

    Варто, однак, зазначити, що песимістичні прогнози щодо сівби озимих озвучував не тільки міністр. Як писав Forbes, посів озимих, який повинен був закінчитися в більшості областей до кінця місяця, станом на 27 вересня виконаний приблизно на третину (2,8 млн га з 8,1 млн га). Це може негативно позначитися на врожаї наступного року, адже озимі сорти останні п’ять років формували 95% загального врожаю пшениці (40-50% виробництва зернових) в країні, третину врожаю ячменю, і майже весь – жита. Forbes прогнозує, що якщо буде посіяно не більше половини від запланованих обсягів, то врожай пшениці за сприятливих погодних умов може скоротитися до 10-12 млн тонн (середній урожай за 2009-2013 роки – 19,8 млн тонн).

    В даний момент будь-які негативні прогнози, а тим більше висловлювання міністра аграрної політики і продовольства можуть посприяти зростанню цін на зернові, вважає аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. «Виходячи із середньої врожайності озимих пшениці (3,5 т/га) і ячменю (2,4 т/га) минулого року, недосів 1,5 млн га площ означає, що Україна може недобрати понад 3 млн т пшениці і 1, 5 млн т ячменю», – підкреслює вона. На думку експерта, враховуючи той факт, що Україна є одним з найбільших постачальників зернових на світовий ринок, зниження оцінки сівби озимих та експорту зерна може підвищити ціни приблизно до 10%.

    Підвищення цін було б на руку аграріям. Раніше асоціація УКАБ відзначала, що станом на липень ціни на зернові у світі в середньому впали на 24,1%, а на внутрішньому ринку України до вересня зниження відносно минулого року склало 29% для зернових культур і 26% для олійних. Фермери вже неодноразово скаржилися, що рекордний врожай зернових фактично позбавляє їхній бізнес рентабельності. На початку вересня найбільша в країні асоціація, що об’єднує понад 40 тис. ферм, зажадала від влади врегулювати ціноутворення на ринку, щоб аграрії могли захиститися від збитків.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.