• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Что делать с «домашними» долларами
    Опубликовано: 2013-10-04 00:33:41

    Для долара в Україні вводять режим "воєнного часу".
    Холодний вересень 2013-го ледь не став гарячим у валютному сенсі. Нові цифри в обмінниках змусили згадати пророцтва валютної кризи наприкінці року та підняли одвічне питання: що робити з "домашніми" доларами.
    Вересень завжди був ненадійним часом для курсу гривні. Але чи дійсно невелике, поки що, зростання готівкового курсу долара є першою ознакою обвалу?

    Вересень 2008 року

    Така ж дощова пора у вересні 2008-го змінила наші уявлення про валютны рекорди. Тоді обмінники здивували не копійчаним зростанням. І саме з того часу замість 4 грн за долар ми даємо 8. А тут ще й північні сусіди малюють все більш страшні картини валютної кризи.

    4 вересня 2013 року

    На початку вересня Ощадбанк Росії оприлюднив для України вкрай негативний прогноз: «За підсумками червня 2013 найбільша ймовірність валютного кризи протягом 12 місяців відзначена в Україні — 82%. Далі йде валютний ринок Білорусі -59%. Казахстан — 12%».

    29 вересня 2013 року

    Сьогодні у київських обмінниках за долар просять від 8,19 до 8, 21 грн. Ажіотажу біля пунктів обміну не видно. Можливо — через дощ. А можливо і завдяки імунітету до валютних спекуляцій. У цьому році українці менше турбуються про стрибок курсу. Хоча торішні прогнози на вересень починалися з 8,5 грн до 9,2 грн.

    20 вересня 2013 року

    Керівники Нацбанку зібрали щорічну нараду з банкірами, де обговорювали валютний курс. Початок ділової активності тягне і коливання курсів. Коментарі, що не вражали конкретикою. «Гривня буде стабільною. Вона буде коливатися в комфортних для населення та бізнесу межах», — повідомив радник глави НБУ Валерій Литвицький.

    Скільки буде коштувати долар: версії

    Основне питання залишається: якою ж буде ціна на тверду валюту? Версій кілька. Основний прогноз, який робить аналітик Олександр Вальчишен, — це повільне подорожчання долара на кінець 2015 року. «При песимістичному сценарії влада буде намагатися дотягнути до наступних виборів. А у 2015-му ця розв'язка, яка, можливо, переоцінить гривню до 12-15 грн за долар», — заявив Вальчишен.

    «Нацбанк продовжив зберігати ситуацію… Курс буде до кінця цього, а може і наступного року — 8,12-8,15?, — спрогнозував в свою чергу фінансовий експерт Ерік Найман. Однак експерти майже синхронні в одному: до виборів 2015-го сюрпризів не буде. І вже зараз чиновники почали серйозну боротьбу за гривню і оголосили війну валютним розрахунками: поки що психологічну.

    Боротьба за гривню

    За оцінками чиновників $ 100 млрд приховані під матрацами. Саме за ці гроші і йде боротьба. Тепер регулятори фінансів хочуть шляхом заборон і обмежень змусити українців розлюбити долар. Так, наприклад, перекази в валюті в межах України були заборонені з 23 вересня відповідною постановою Нацбанку. І це далеко не перша атака на віру в долар. Тут варто згадати, як у вересні 2011-го обмін валюти став можливим тільки з паспортом. І навряд чи можна себе тішити, що нових жорстких обмежень більше не буде. «Маса сценаріїв. Ми ще не здогадуємося, які новації можна ввести. Я думаю, що режим «воєнного часу» на ринку опрацьовувався і зараз опрацьовується», — зазначив Найман.

    В минулому році для утримання курсу Нацбанк змушений був продати $ 7,5 млрд з резервів. У той же час населення за минулий рік купило у банків $ 10,2 млрд. При цьому тільки за осінь — $ 5 млрд. В цьому році інтерес населення до валюти менше в рази. І змусивши громадян розворушити свої приховані запаси хоча б на 10% уряд зміг би залатати дірку у валютному балансі країни. Нагадаємо, деякі банки продають українцям мічені і зношені долари, якими неможливо розплатитися. Банкіри заявляють, що в таких випадках клієнти можуть спокійно подавати в суд.

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.