• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинцы прячут доллары
    Опубликовано: 2013-10-03 23:33:55

    Адміністративне регулювання валютного ринку України Національним банком принесло деякі результати в напрямку дедоларизації економіки, однак завдало значні збитки для фінансової системи країни. В першу чергу постраждали комерційні банки, котрі стикнулись із проблемою вимивання валютної депозитної бази.

    Зокрема, вперше з 2008 року рівень доларизації за депозитами фізичних осіб в Україні знизився до 45%. Це при тому, що ще на початку року цей показник становив 51%, повідомив заступник голови правління НБУ, глава адміністративної ради ФГВФО Олексій Ткаченко.

    "Фактично повністю приріст за вкладами в цьому році забезпечено гривневими вкладами: з 57 млрд грн 54 млрд - це вклади в національній валюті", - констатував чиновник НБУ.

    Ткаченко також звернув увагу на різницю в базових ставках за валютними і гривневими депозитами для відрахувань до Фонду гарантування вкладів ( 0,8 % і 0,5 % відповідно) і на підвищення Нацбанком норм обов'язкового резервування за валютними вкладами, що стимулює процеси зниження ставок за валютними вкладами на українському ринку.

    У свою чергу заступник голови правління " Ощадбанку Росії " Ірина Князєва розповідала, що структура вкладів фізосіб у представленій нею фінустанові з початку року стала змінюватися в основному в масовому сегменті, тоді як заможні клієнти як і раніше тримають саме валютні депозити.

    "Тобто великі внески, великі депозити продовжують розміщуватися в доларах США, в євро, у золоті. Це при тому, що ті ж золоті вклади не гарантовані ( Фондом гарантування вкладів) ", - зазначила банкір.

    Однак незважаючи на короткострокові досягнення щодо дедоларизації, українці стали більше здійснювати операції із валютою поза офіційною статистикою. В результаті офіційний рівень доларизації знизився, а неофіційний навпаки зріс. Це підтверджується ростом курсу долара та зниження резервів Національного банку України.

    Так офіційне сальдо покупок валюти населенням за 8 місяців 2013 р. складе мінус 262 млн дол, тоді як за аналогічний період минулого року воно дорівнювало - 4,5 млрд дол, що практично в 20 разів менше. Таким чином, валютний ринок продовжує збільшувати фінансові операції, котрі проводяться поза офіційною статистикою.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.