• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинцы будут менять доллар на черном рынке
    Опубликовано: 2013-10-03 04:33:20

    Введення в Україні податку на обмін валют обернеться для країни економічною катастрофою. Про це попередив перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін в ефірі Першого ділового каналу.

    «Це катастрофа... Це повністю повернення в 92-93 роки. Це буде просто ринок чорних міняйл. Це ще сильніше підштовхне до доларизації. Це однозначно буде трактовано як переддень дефолту, як останній спосіб утримати золотовалютні резерви. Уряд фактично розпишеться у своєму безсиллі підтримувати курс економічними методами», – сказав Крапівін.

    На думку банкіра, знизити рівень доларизації економіки та підвищити рівень довіри населення до гривні допомогло б введення в Україні курсового коридору.

    «Якби ми, коли тільки почали говорити про курсовий коридор, а це було весна-літо 2008 року, реалізували його, у нас би не було проблем з доларизацією. Чому потрібно забороняти, якщо можна елементарно виростити впевненість у національній валюті. І люди самі відмовляться від долара, євро, російського рубля», – сказав Крапівін.

    Однак, зазначив він, влада все робить діаметрально протилежно.

    «Всі рішення – заборонні. Паспортизація, обмеження розрахунків готівкою – все це веде до зростання невпевненості населення у тому, що національна валюта і завтра буде стабільною», – зазначив Крапівін.

    Банкір також зробив прогноз, що ставки за доларовими депозитами незабаром зростуть на 0,5%.

    «Десь на 0,5% вгору. Сезонне збільшення попиту на ресурси. Традиційно весна-літо – це затишшя, а з останньої декади серпня ми спостерігаємо підвищений попит на кредитні ресурси, підвищену активність використання коштів на поточних рахунках, збільшення швидкості обороту гривні по коррахунку», – сказав Крапівін.

    Він додав, що ставки за гривневими депозитами збільшиться на 1,5%.

    Крім того, банкір спростував думку, що ставки за доларовими депозитами знизяться через рішення Національного банку України (НБУ) підвищити норму резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних та фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7%.

    «Та хвиля, яка зараз продукується засобами масової інформації, яйця виїденого не варта. Резерви фінансуються міжбанком overnight. Середньорічна ставка overnight – максимум 5%, а зараз 2,5-4%. Навіть беручи максимальний показник 5%, ми отримуємо 0,1% річних подорожчання вкладів. Про що ми говоримо? Зараз бонуси за переоформлення даються 0,3-0,5%», – зазначив Павло Крапівін.

     


    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.