• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинцы могут потерять часть своих депозитов
    Опубликовано: 2013-10-03 08:02:42

    Банкіри вважають за доцільне знизити суму гарантованого відшкодування вкладникам ліквідованого банку до 70% суми вкладу, а також виключити з системи гарантування державою вклади в іноземній валюті. Про це топ-менеджери українських банків заявили 1 жовтня в рамках круглого столу на тему реформування системи гарантування вкладів фізичних осіб.

    «Необхідно гарантувати не всю суму вкладу, а близько 70%, щоб вкладники думали, куди нести кошти – в ризиковий банк, де держава відшкодує кошти тільки частково, або в нормальний», – вважає член наглядової ради «Українського кредитно-банківського союзу» Ярослав Колесник. За його словами, вирішити проблему з банками, що залучають депозити за завищеними ставками не для розміщення їх у кредити, а для вирішення проблем з ліквідністю, досить складно.

    Що стосується скасування гарантування валютних вкладів, то банкір також вважає це доцільним, але така міра поки передчасна. «Якщо доларизація досягне рівня менше 30%, то, можливо, обмеження гарантування коштів у валюті буде доцільним, але зараз – не час», – зазначив Колесник.

    Також, за його словами, нововведення фонду щодо диференційованих внесків повинні враховувати реальні ризики банку, тобто якість кредитного портфеля і частку негативно-класифікованих активів.

    Заступник голови правління «Сбербанку Росії» Ірина Князєва також погодилася, що фонд гарантування повинен відшкодовувати суму вкладу тільки частково. «Якщо фонд проаналізує свої списки, там одні й ті ж прізвища. Ряд вкладників постійно отримує відшкодування за вкладами через Фонд. Жага наживи постійно буде підганяти цього вкладника, тому пропозиція про часткову виплату – це правильно, оскільки інакше ніякої фінансової грамотності ми не доб’ємося. Ми виховаємо грамотного вкладника, інакше буде платити держава, а вкладники будуть бігати по проблемних банках», – зазначила вона.

    За словами Князєвої, введення диференційованих внесків не дало очікуваного результату, і кількість банків, що завищують ставки та ведуть ризикову політику, не знизилася, при цьому успіхи нової системи гарантування вкладів стимулюють вкладників нести кошти в ризикові банки і, таким чином, сприяють діяльності таких банків.

    «Потрібно однозначно відмовитися від гарантування валютних вкладів. Існуючі вклади будуть гарантуватися до їх завершення, а нові – ні», – додала Князєва. «Ніколи не настане потрібний час, і ми повинні піти від стимулювання валюти. Потрібно робити кардинальні кроки», – додала вона.

    За словами банкіра, якщо проаналізувати структуру власників валютних вкладів, то вони володіють знаннями і в змозі визначити правильний банк. У той же час, такі заходи допоможуть Нацбанку в питанні зниження доларизації економіки. Крім того, на думку Князєвої, наступного року посилиться тиск зовнішніх факторів на вартість валютних ресурсів внаслідок дефіциту ресурсів на світових ринках. «Фонд знизить ризик для експортерів з підвищення ставок на валютні кредити, наші ставки і так «кусаються», і я не бачу тенденції у бік зниження, оскільки зовнішній фактор буде превалювати в наступному році», – додала вона.

    У той же час, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова не погодилася з думкою банкірів. «Краще нехай вкладник несе кошти в банк, а не зберігає під матрацом. Але вкладників дійсно потрібно вчити. Навчити тих, хто не орієнтується у фінансовому полі, щоб вкладник розумів, наскільки він захищений», – сказала Шарова. За її словами, фонд повинен стимулювати підвищення довіри вкладників до банківської системи, а такі заходи не сприяють зміцненню довіри.

    Нагадаємо, обсяг фінансових ресурсів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у серпні 2013 року порівняно з липнем зріс на 0,65%, або 41 млн грн, – до 6,340 млрд грн. З початку року обсяг ресурсів фонду зріс на 4,07%, або 248 млн грн, з 2000 року – більш ніж у 125 разів.

    Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив близько 7 млрд грн на користь понад 400 тис. вкладників за 15 років свого функціонування.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.