• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За два года Украина потратила 16 млрд на удержание курса доллара
    Опубликовано: 2013-09-29 22:53:30

    З середини 2011 року Україна витратила 16 мільярдів доларів із золотовалютних резервів на утримання валютного курсу.
    Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив екс-глава Мінфіну, народний депутат Віктор Пінзеник.
    За його словами, зараз Україна "стала заручником ситуації, коли тримати курс долара можливо лише за рахунок нових позик".
    "Сьогодні нічого екстраординарного не відбувається. Хочу наголосити – "недобрі речі" відбуваються вже четвертий рік підряд, які потребують адекватних професійних дій. Не таких, як введення податку на валюту чи податку на експорт.  Професійне рішення має бути таке – на ситуацію має реагувати курс, він не може стояти", - заявив Пінзеник.
    "Це абсурд – чотири роки курс тримають на 7,99 грн./долар. Не є геройством утримувати курс. В середині 2011 року Україна мала золотовалютні резерви на рівні 38,4 мільярди доларів, на сьогодні – 22.  Де ділись 16 мільярдів?  На утримання курсу. З початку року на це втратили 3 мільярди доларів. Це – недопустима розкіш для України, яка не має права витрачати резерви, тим більше що вони сьогодні дуже низькі по відношенню до короткотермінових боргів", - заявив екс-глава Мінфіну.

    "Абсолютно очевидно – чим пізніше курс долара "відпустять", тим більше наражаються на ризики і серйозні проблеми. Це не означає, що курс має рухатися лише в один бік. Він має реагувати на ринкову ситуацію", - пояснив він.
    При цьому він зауважив, маючи на увазі події на валютному ринку у 2008 році, що треба відрізняти "спекулятивні речі, які не мають об'єктивних причин, а за ними стоять не професійні, а якісь інші дії, що призводять до таких спекуляцій".
    "Ні Америка, ні Європа не бояться, коли курс змінюється, а в Україні чомусь бояться зробити абсолютно очевидний, фундаментальний крок (відпустити курс долара). Але Україні не уникнути цього кроку", - підсумував Пінзеник.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.