• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Эксперт: почему доллар может прыгнуть до 8,5
    Опубликовано: 2013-09-29 04:03:12

    Середній курс продажу готівкового долара до кінця року може підвищитися до 8,50 гривні.
    Таку думку "Економічній правді" висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
    За його словами, баланс позитивних і негативних факторів, що впливають на вартість національної валюти, говорить про те, що гривня до кінця року буде помірно девальвувати.
    "Вже зараз стає зрозумілим, що девальваційні фактори, що впливають на гривню, більш сильні, ніж ті, що підтримують її. Тому ми вважаємо, що гривня буде плавно девальвувати - до 8,50 гривні за готівковий долар до кінця року", - вважає експерт.
    По-перше, відзначає Івченко, тиснути на національну валюту буде зменшення золотовалютних запасів країни, адже обсяг резервів на рівні 21,65 млрд. доларів уже недостатньо.
    По-друге, скорочення стимулюючих заходів в США призводить до зростання вартості запозичень для всіх країн, що розвиваються, в тому числі і для України.
    "На цьому тлі стає складніше залучати кошти як на внутрішньому, так і зовнішньому ринку", - пояснює експерт.
    По-третє, торгова війна з РФ, на яку припадає близько 27% українського експорту, також не на користь торгового балансу і гривні.
    Як зазначає Івченко, більш істотної девальвації можна уникнути в разі залучення валютних кредитів, у тому числі, і від МВФ.
    "НБУ для підтримки гривні буде використовувати поточні ЗРВ разом з плавною девальвацією. Також, ймовірно, будуть спроби виходу на ринок єврооблігацій або цільові позики у іноземних інвесторів", - вважає він.
    На його думку, Нацбанк, швидше за все, продовжить проводити політику стримування зростання гривневої ліквідності та інформаційної підтримки гривні, в тому числі, за рахунок оголошення про можливість введення податку на операції з готівковою валютою.
    "Ми не думаємо, що НБУ буде поспішати з введенням податку на купівлю готівкової валюти - цей захід дуже непопулярний в суспільстві. Однак якщо чисте сальдо купівлі готівкової валюти знову досягне 500 млн. доларів на місяць, такий податок все-таки може бути прийнятий", - резюмував Івченко.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.