• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На что пойдут долларовые депозиты украинцев
    Опубликовано: 2013-09-28 02:16:08

    Національний банк України продовжує проводити жорстку монетарну політику, наслідки котрої є більш негативними ніж позитивними. Особливий удар приходиться на комерційні банки, котрі НБУ заставляє вкладати валюту їх клієнтів в боргові розписки Уряду.

    Крім того, міжнародне рейтингове агентство Moody's прогнозує зниження ліквідності українських банків після посилення нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими депозитами в інвалюті з 5% до 7%.

    За оцінками Moody's, більш високі резервні вимоги знизять ліквідність банків у середньому приблизно на 2%.

    Серед банків, які найбільш схильні до негативного впливу жорсткості вищевказаного резервування, агентство називає Брокбізнесбанк, активи якого за оцінками знизяться на 7%.

    Також Moody's називає банк " Форум" , ліквідність якого може знизитися на близько 6 % , а також банк "Фінанси та кредит" ( прогнозується зниження ліквідності на 5%).

    Агентство підкреслює, що населення України обирає депозити в інвалюті тому, оскільки очікує зниження курсу гривні до долара.

    Як повідомляло агентство, Національний банк вирішив збільшити норматив обов'язкового резервування за довгостроковими депозитами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7% з 30 вересня.

    Таким чином , з 30 вересня в покриття обов'язкових резервів банки зможуть зараховувати: ОВДП в іноземній валюті в розмірі 10 % їх балансової вартості в гривневому еквіваленті (раніше враховувалися в розмірі 10 % від номінальної вартості); довгострокові ОВДП в національній валюті з терміном обігу (згідно умовами первинного випуску) більш 3600 днів у розмірі 100 % їх балансової вартості (раніше в покриття обов'язкових резервів не враховувалися); залишки грошових коштів, що знаходяться на рахунках банку 1500 " Кореспондентські рахунки, відкриті в інших банках" та 1502 " Кошти банків у розрахунках " , відкритих у ПАТ" Розрахунковий центр обслуговування договорів на фінансових ринках " , в розмірі 100%.

    Отже, НБУ стимулює комерційні банки вкладати валюту свої клієнтів в урядові борги, що ще збільшує ризики функціонування банків в Україні.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.