• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депозиты украинцев оказались под угрозой
    Опубликовано: 2013-09-25 00:12:30

    Громадяни котрі здійснюють заощадження через комерційні банки у валюті, тепер лишаться такої можливості.

    Збільшення нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті до 7% призведе до зниження депозитних ставок у валюті і зростання ставок за валютними кредитами, а також змусить банки додатково зарезервувати 2-2,9 млрд грн, що опосередковано надасть підтримку курсу гривні та призведе до збільшення тіньового валютного ринку в Україні.

    «Рішення НБУ про підвищення нормативу обов'язкового резервування по валютних внесках юридичних і фізичних осіб - ще один крок на підтримку курсу гривні і зниження доларизації. Банкам буде необхідно додатково зарезервувати близько 2 млрд грн : Абсорбация цих коштів з ринку дозволить знизити тиск на курс гривні», - вважає голова наглядової ради Південкомбанку Руслан Циплаков .

    При цьому він зазначив , що дана міра дозволить підвищити привабливість гривневих вкладів на тлі зниження ставок за депозитами у валюті, а також призведе до зростання ставок за валютними кредитами. «У результаті комплексу заходів НБУ валютні депозити стають все менш привабливими, що може опосередковано привести до незначного зниження попиту на інвалюту, чого й домагався регулятор. Ставки за депозитами у валюті можуть знизитися найближчим часом на 0,3-0,5 п.п. Валютне кредитування буде сповільнюватися, оскільки необхідність резервування додаткових коштів змусить деякі банки, можливо, підвищити ставки, так як припливу валютних коштів поки немає», - сказав він.

    За оцінкою скарбника, члена правління «Дочірнього банку Ощадбанку Росії» Дмитра Золотько, підвищення норм резервування буде сприяти зниженню попиту на іноземну валюту. «Національний банк прагне знизити привабливість кредитно-депозитних операцій у валюті як для населення , так і для банку. Опосередковано це може знизити попит на іноземну валюту в довгостроковій перспективі » , - сказав він.

    За оцінкою Золотько , з тим , щоб виконати нові вимоги регулятора , банки будуть змушені додатково зарезервувати 2,9 млрд грн. «За нашими оцінками, обсяг обов'язкового резервування по банківській системі виросте на 2,9 млрд грн. Це може знизити надлишкову короткострокову ліквідність і викликати невелике зростання ставок на міжбанківські кредити терміном до одного місяця», - зазначив експерт.

    Керівник департаменту ризик - менеджементу ПУМБ Федот Єременко вважає, що збільшення нормативу резервування призведе до зниження ліквідності банківської системи на суму близько 2 млрд грн , що безпосередньо вплине на витрати банків , і вони змушені будуть знизити ставки по валютних депозитах на 0,2-0 , 3 п.п. « Відчутного впливу на готівковий курс дані зміни надати не повинні , так як незначне зниження ставок за інвалюті не матиме впливу на вибір валюти депозиту і , відповідно, не змінить структуру попиту та пропозиції готівкової валюти. У теж час, зниження ліквідності банківської системи може призвести до підвищення ставок на міжбанківські кредити і зниження попиту на купівлю безготівкової валюти » , - додав він.

    Нагадаємо, з 30 вересня поточного року НБУ збільшує норматив обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7%.

     


    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.