• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинцам не стоит бояться дефолта
    Опубликовано: 2013-09-24 02:03:47

    Аналітик Сергій Фурса в ефірі радіостанції «Голос Столиці» пояснив, наскільки небезпечне нинішнє фінансове становище України.
    Україна знайде нового кредитора, якщо МВФ відмовить нам у співпраці. На крайній випадок країна буде жити без кредитів зовсім. Про це прем'єр-міністр Микола Азаров заявив в інтерв'ю одному з російських телеканалів.

    Голова українського уряду заявив також, що Україна, на відміну від низки інших країн, зараз повертає кредит МВФ і за два роки вже виплатила понад $7 млрд. Це говорить про те, що країна здатна самостійно впоруватися зі своїми проблемами – говорить Азаров. Але якщо все ж доведеться шукати гроші, то це не складе особливих труднощів. Втім, прем'єр не уточнив, які саме джерела фінансування могли б замінити для України МВФ.

    Про це радіостанція «Голос Столиці» говорила з аналітиком компанії Dragon Capital Сергієм Фурсою.

    «Голос Столиці»: То про яких «інших кредиторів» міг говорити прем'єр Микола Азаров?

    Сергій Фурса: Це можуть бути і установи, і країни. Перш за все, перше півріччя ми користувалися ринковими методами – ходили і позичали на відкритому ринку, роблячи євробонди. Зараз у нас, швидше за все, це вже не вийде. Зараз ми знаємо, що представники Мінфіну поїхали в Китай, мабуть, сподіваються привезти звідти пару мільярдів доларів. Хотілося б, щоб вийшло, але гадати тут важко.

    «Голос Столиці»: А яких гарантій зажадає Китай?

    Сергій Фурса: Я думаю, що гарантії як такі Китай не цікавлять. Просто ми повинні розуміти стратегію Китаю. Китай експансійно розвивається. Спочатку в Африці і в Латинській Америці – там позиції Китаю зараз дуже сильні. Та ж сама політика у нього зараз щодо Європи. Значно зручніше заходити до Європи через Білорусь і Україну. Фактично Китай намагається стати США для тих регіонів, куди США ще не дісталися.

    «Голос Столиці»: Наскільки цей кредит може бути вигідніший, ніж кредит від МВФ?

    Сергій Фурса: Жоден кредит не може бути вигіднішим, ніж кредит МВФ. МВФ – це найдешевші гроші, і більше ні один позичальник не дасть.

    Зараз не можна говорити про якісь критичні наслідки, тому що справді – як каже прем'єр – рівень боргового навантаження не високий. І за прогнозами на кінець року, держборг буде 42%. Завжди є якісь джерела, зрештою - можна зменшити корупційну ренту, і це буде істотно стимулювати наповнення бюджету.

    «Голос Столиці»: Враховуючи особливості нашої економіки, перед-дефолтний стан, 32% запозичень – це багато чи мало?

    Сергій Фурса: У нас немає перед-дефолтного стану, у нас справді боргове навантаження поки невисоке.

    «Голос Столиці»: Аналітики Moody`s кажуть, що все-таки перед-дефолтний стан є.

    Сергій Фурса: Аналітики Moody`s так не говорять, а зміна рейтингу була більше пов'язана із зміною вагових категорій у критеріях оцінки Moody`s. Там нічого кардинального не сталося. Про жодний дефолт ніхто з серйозних економістів не говорить.

    Нагадаємо, зараз влада веде з МВФ переговори про нову програму на $15 млрд. Але Україна досі так і не виконала всіх вимог кредитора, які дозволили б говорити про наступний транш.

    На думку деяких експертів, відновлення співпраці України з МВФ залежить від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.