• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Эксперт: в Украине нет 3 млн га свободной земли для китайцев
    Опубликовано: 2013-09-23 23:03:57

    Київ – Україна не зможе надати Китаю в оренду 3 мільйони гектарів землі для вирощування сільськогосподарської продукції, заявляють експерти. Вони кажуть, що такої кількості вільних сільгоспугідь просто немає. Повідомлення, опубліковане китайською газетою і поширене міжнародними інформаційними агентствами, про те, що Китай купує в Україні землю, експерти називають провокаційним.
     
    В Україні немає 3 мільйонів гектарів вільних сільськогосподарських земель, заявив у коментарі Радіо Свобода член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, депутат від Парті регіонів Григорій Смітюх. За його словами, інформація про надання такої кількості угідь в оренду Китайській державній корпорації Xinjiang Production and Construction не є вірогідною.

    «В аграрному комітеті Верховної Ради немає такої інформації. Землі аграрного фонду майже всі розпайовані. Тобто вони перебувають у власності конкретних громадян України. Ніхто адміністративним, або іншим шляхом, не може віддати ці землі комусь. Три мільйони гектарів землі – це неможливо вирішити. Навіть, якщо хтось би захотів, – це неможливо. Я вважаю, що це інформація недостовірна, вона на сьогодні не має юридичних підстав», – зауважує Смітюх.
     
    Продавши цю землю, Україні буде неможливо повернути її назад – Сиротюк
     
    Водночас, в опозиції припускають, що влада може мати намір таємно здійснити земельну оборудку. Наприклад, надати землю в оренду компаніям, які будуть зареєстровані в Україні, але працюватимуть на інтереси Китаю, каже депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк.

    «Китай лише за останні роки купив декілька десятків мільйонів гектарів землі в Африці для вирощування пальмової олії. Очевидно, що український чорнозем – це діамант, порівняно зі землею в Африці. Тому, враховуючи нашу корупційну владу, враховуючи, те, що в Україні існує незаконний прихований ринок землі, не тільки вірогідним є те, що Китай хоче взяти тут землю в оренду, а й те, що цю землю можуть продати. А враховуючи те, що Китай є супердержавою, то одного разу продавши цю землю, Україні буде, фактично, неможливо повернути її назад», – наголосив у коментарі Радіо Свобода Сиротюк.
     
    Це – більше схоже на провокаційний «меседж» – Лісітса
     
    Три мільйони гектарів – це площа, яку можна порівняти з Київською областю, зазначив у розмові з Радіо Свобода президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса. Він каже, що навіть обхідними шляхами зібрати таку кількість землі під одного орендатора, хоч би це був і Китай, практично неможливо.

    «Ці землі зібрати у якомусь більш-менш зрозумілому земельному масиві майже неможливо. З тієї причини, що землі в Україні майже всі обробляються, вони перебувають в оренді у сільськогосподарських виробників, фермерів. Ці всі розмови точаться вже близько 6-7 років, з того часу, коли почалося зростання цін на продукти харчування у світі. То араби до нас заходять, то ще хтось, то лівійські колеги. Мені здається, що це більше схоже на провокаційний «меседж», який нічим не підкріплений», – зазначає Лісітса.
     
    Китайська газета South China Morning Post повідомила, що державна корпорація цієї країни Xinjiang Production and Construction купує в Україні майже 3 мільйони гектарів землі. Видання пише, що на першому етапі компанія орендує 100 тисяч гектарів на 50 років.
     
    Водночас, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що Україна збільшить товарообмін сільськогосподарськими товарами з Китаєм на 20-25 відсотків.
     
    Китай перебуває на першому місці у світі за кількістю населення, займаючи при цьому лише 9 відсотків площі суші, причому попит на продукти харчування в Китаї продовжує зростати. Торік ця країна імпортувала майже 14 мільйонів тонн зернових і борошна, що на 150 відсотків більше, ніж у 2011 році.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.