• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украину ожидает неконтролированный рост доллара
    Опубликовано: 2013-09-18 00:03:16

    Починаючи з цієї осені і до президентських виборів ситуація на українському валютному ринку буде напруженою, а курс гривні нестабільним. Якщо Нацбанк не витримає тиску негативних факторів на валютний фонд України, розвиток подій буде неконтрольованим і непередбаченим.

    Про це на прес-конференції щодо обгрунтованості прогнозів можливого обвалу гривні заявив Дмитро Боярчук - виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE- Україна».

    За словами експерта, існує п'ять причин, за якими прогнози ситуації на валютному ринку України не можуть бути оптимістичними. Серед них присутні як економічні, так і скоріше політичні чинники.

    Однією з передумов для зниження курсу гривні експерт вважає зростання дефіциту торгового балансу:

    «Дефіцит торгового балансу в квітні цього року становив 1,7 мільярда доларів, на сьогоднішній день ця цифра - 2,8 млрд. Його показники зросли майже на третину. Тому ми не можемо говорити, що наш торговий дефіцит поліпшується».

    Іншою причиною аналітик називає очікуване збільшення обсягів закупівлі газу у Росії і зростання цін на паливо через конфлікт у Сирії.

    «За останні 6-7 місяців імпорт природного газу був на рівні 2 мільярдів кубометрів на місяць. Для отримання мінімального обсягу, необхідного для того щоб нормально пережити зиму, він повинен протягом осені збільшитися десь на 60 %. Природно цей факт натискає на курс гривні. Тут варто ще враховувати те, що після чуток про можливий удар по Сирії ціни на нафту зросли на 10-15 %, а це означає , що в наступному кварталі ціни на газ зростуть приблизно так само» , - заявляє Дмитро Боярчук.

    На думку експерта, Україну чекають проблеми з наповненням бюджету, що також зробить вплив на курс :

    «Це ще один песимістичний момент. Навіть якщо нам пощастить, і ми закінчимо цей рік з доходами на рівні минулого року , все одно фіскальний відрив буде близько 75 мільярдів гривень. Це більше 5% ВВП, і дуже високий показник. Але ми зараз не можемо сказати, як його заповнити. Як варіант вирішення проблеми - можливі нові позики, але вихід на зовнішні ринки у нас обмежений, тому найвірогідніший варіант це емісія гривні».

    Якщо Україна до кінця осені не підпише договір з МВФ, це буде ударом по валютній стабільності:

    «Дуже багато інвесторів вірять, що МВФ до нас таки прийде. Якщо не цього місяця, то в наступному, або на крайній випадок у листопаді. У нашому випадку, якщо до кінця осені договору з МВФ не буде, то навіть найбільші оптимісти поставлять хрест на цьому питанні. А це буде великий удар по нашій валютної стабільності», - коментує Дмитро Боярчук.

    В якості причин для занепокоєння експерт виділяє вибір України у підписанні договору про асоціацію з Євросоюзом або вступу до Митного союзу. А також торгову війну з Росією на тлі якої наростає нервозність на зовнішньому ринку, що не може не чинити тиску на курс гривні.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.