• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Украине заканчивается доллар: пшеница уже не поможет
    Опубликовано: 2013-09-17 06:03:53

    Американської валюти в Україні навіть не вистачає на сезонну закупку та формування запасів товарно-матеріальних цінностей українськими імпортерами.

    Так, в умовах відсутності серйозних шокових факторів курс долара на міжбанківському ринку в п’ятницю досяг максимального рівня з початку року – 8,172-8,178 грн/дол. Банкіри пояснюють ослаблення гривні підвищеним попитом з боку імпортерів, які активізували закупівлю товарів. Але, як пише «Комерсант-Україна», вони відзначають, що високий попит восени є сезонним фактором.

    На початку осені відбулося невелике знецінення української національної валюти. На початку вересня американська валюта різко підскочила в ціні на міжбанківському ринку – в середньому на 4-5 коп. Проте потім весь минулий тиждень курс був стабільний – у п’ятницю основні угоди на міжбанку досягли діапазону 8,172-8,178 грн/дол. Готівковий ринок слідував за міжбанківським. За даними порталу finance.ua, з початку вересня долар в обмінних пунктах подорожчав у середньому на 5 коп. – до 8,17 / 8,18 грн/дол.

    Основним фактором, що впливає на вартість американської валюти, учасники ринку вважають традиційну активізацію ринку на початку нового бізнес-сезону. «Ринок активізувався після відпускного періоду. На даний момент з боку експортерів спостерігається затишшя: пшениця вже пройшла, а соняшнику ще немає. З боку імпортерів попит, навпаки, зараз більший. Особливо це помітно в порівнянні з серпнем», – говорить скарбник одного з банків. Крім того, поступове здешевлення української валюти є логічним наслідком світових тенденцій: через ризики скорочення програми QE3 Федеральної резервної системи США долар у всьому світі зміцнюється. Внаслідок чого національні валюти країн, що розвиваються з весни продовжують дешевшати.

    Учасники ринку вказують, що на курс вплинув попит з боку окремих гравців. «На початку вересня був деякий підвищений попит з боку НАК «Нафтогаз України», але це скоріше поодинокий випадок. В іншому все стабільно і передумов для коливань на ринку немає», – відзначає член правління – скарбник Сбербанку Росії Дмитро Золотько.

    У вересні-жовтні банкіри очікують від валютного ринку стабільності. Єдиний фактор, який вони не можуть контролювати, – попит з боку населення. Зокрема, у серпні вперше за останні п’ять місяців громадяни купили більше готівкової іноземної валюти, ніж продали банкам – на $136 млн. Але інтерес українців до валюти в рази менший, ніж у серпні минулого року. Тоді в очікуванні валютних потрясінь після парламентських виборів чистий попит досяг $723 млн. Разом із тим і резерви Нацбанку значно менші від тих, котрі були минулого року.

    «У нас всі залишаються дуже чутливими до всіляких чуток і натяків про девальвацію. Але поки серйозних факторів для неї немає, – говорить директор казначейства одного з банків. – Якщо валюта на сусідніх ринках не буде занадто швидко знецінюватися, то гривня теж навряд чи втратить у ціні більше 5-8 коп. до кінця осені».

    На початку вересня валюти країн ближнього зарубіжжя помітно зміцнилися: російський рубль подорожчав на 2,38%, польський злотий – на 2,35%, угорський форинт – 0,96%, чеська крона – 0,62%, румунський лей – 0,05%. Винятком став болгарський лев, який втратив 0,13% своєї вартості. Водночас валюти інших країн, що розвиваються (Туреччина, Індія, Бразилія та ін.) обвалилися більше ніж на 20%.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.