• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинцы ожидают падения цен
    Опубликовано: 2013-09-17 08:23:20

    Підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС відкриє для України нові ринки збуту, а європейські товари у нас подешевшають, говорять українські та європейські політики. Аграрний тиждень з'ясував, на скільки впадуть ціни.

    У Європи ми купуємо багато чого: їжу, побутову хімію, техніку, автомобілі та квіти. Тільки торік молока і кисломолочних продуктів у ЄС ми закупили на $ 26 млн.

    За словами експертів, після створення ЗВТ подешевшають: автомобілі і побутова техніка (мінімум на 10%) , ліки ( 5-10%), продукти харчування (у тому числі і дитячого) - теж на 3-5%.

    "Зниження цін відбудеться за рахунок обнулення ввізних мит", - пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

    "З автомобілями є ще один нюанс. Якщо європейські виробники утилізують свої авто в Україні (побудують у нас заводи або візьмуть потужності в оренду) , Вони подешевшають на 20%, якщо їм доведеться платити утилізаційний збір - машини впадуть в ціні в середньому на 10 % (розмір ввізних мит)", - сказав директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Можуть скасувати і спецмита на імпортні авто, які ввели 15 квітня - це не так давно пообіцяв європейцям глава нашого МЗС Леонід Кожара, але питання поки обговорюється.

    Є й зворотний бік медалі. Експерти побоюються, що європейські товари почнуть витісняти вітчизняні. "Українські споживачі отримають доступ до дешевих і якісних іноземних товарів . Це може призвести до збитків вітчизняних виробників" , - вважає Олег Устенко.

    Депутати розуміють ризики і вже розробили законопроект, який допоможе виправити ситуацію. Регіонали пропонують уряду видавати держгарантії за кредитами, які беруть наші компанії ( зараз таку можливість мають тільки держпідприємства ) .

    "Через два місяці після підписання Угоди повноцінно запрацює зона вільної торгівлі, до нас хлинуть європейські товари. А в ЄС, як ви знаєте, вимоги до якості високі. Багато наших підприємств не можуть похвалитися європейськими стандартами якості. Якщо законопроект приймуть, у них з'явиться можливість брати участь у конкурсах на отримання кредитів під гарантії уряду. на ці гроші вони зможуть модернізувати виробництво, щоб конкурувати з європейцями і не втратити свого покупця" , - розповів регіонал Анатолій Кінах.

    UBR

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.