• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Насколько сильно обвалится гривна
    Опубликовано: 2013-09-13 06:03:29

    Національний банк України у 2013 році проводить емісію гривні, масштаби котрої є вдвічі більшими ніж у попередньому році. Це в свою чергу призводить до розбалансування гривневої та доларової маси в Україні. Вже сьогодні співвідношення офіційних резервів НБУ до монетарної бази вросло до 13 проти 8 у 2012 році.

    За підсумками серпня річний приріст грошової маси досяг 18,1%, що є дворічним максимумом. Порівняно з серпнем минулого року на 12,2% стало більше й готівкової гривні. При цьому українська економіка залишається унікальною: НБУ додруковує мільярдами гроші, але інфляція в країні ось уже чотири місяці поспіль залишається нульовою.

    Було б зрозуміло, якби спостерігалося зростання промислового виробництва, але в липні 2013 року відповідний показник знизився на 4,9% порівняно з липнем 2012. Згідно з висновками аналітиків, 15-відсоткове зростання в сільському господарстві, викликане хорошим урожаєм, не могло поглинути ці гроші.

    «Інфляція не росте, позаяк купівельна спроможність українців залишається низькою – товарна маса зростає швидше, ніж грошова», – вважає керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

    Тим часом, як показують дані Держстату, сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося. Так, у червні 2013 сальдо знову стало негативним і склало 526,2 мільйона доларів, що в 2,8 рази краще за показник червня 2012 року. Але експерти вважають за краще не пов’язувати між собою зростання монетарної бази та імпорт.

    Збільшення грошової маси і кількості готівки дозволяє збивати процентні ставки за депозитами. При цьому воно також пов’язане з тривалими проблемами в бюджеті.

    «Якщо НБУ продовжить випуск грошей, то до кінця року зростання грошової маси може скласти 15%. Надалі лише девальвація зможе зупинити це зростання», – прогнозує Олексій Паращій з Concorde Capital.

    Разом з цифрами за валютним резервом НБУ, який скоротився до $21,65 млрд, співвідношення монетарної бази до валютних резервів зросло до 13,1 грн/дол. проти 8,3 роком раніше.

    «Торговий баланс хоча й залишається поганим, але не погіршується і балансується надходженням грошей від заробітчан, прямих та портфельних іноземних інвестицій», – коментує Ерік Найман.

    Втім, констатують експерти, НБУ поки жорстко контролює валютну політику. І лише необхідність погашення зовнішнього боргу МВФ поступово спустошує резерви Нацбанку.

    У цілому для економіки країни зростання монетарної бази за нульової інфляції не є позитивним знаком, нагадує заслужений економіст України, д.е.н. Олексій Плотніков.

    Щоправда, за його ж таки словами, вже восени ситуація зміниться в кращу сторону.

    «У жовтні-листопаді інфляція трохи розбовтається. Адже зрозуміло, що нульова ставка інфляції не сприяє зростанню економіки в наших умовах. Зростання монетарної бази набагато менша біда для економіки. Зростання інфляції, як не дивно, дасть поштовх для позитивної динаміки в економіці, а зростання монетарної маси в цілому не критичне», – зазначає економіст.

    Нагадаємо, монетарна база в Україні в серпні виросла на 1,7% (з початку року на 11,1%) – до 283,7 млрд грн, грошова маса – на 0,6% (з початку року на 10,7%), до 856,3 млрд грн, – повідомляє Національний банк України (НБУ) у себе на офіційному веб-сайті. Обсяг готівки поза банками в серпні збільшився на 0,4% (з початку року – на 10,8%) – до 225,2 млрд грн.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.