• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украина тратит резервы на долги и стабильную гривну
    Опубликовано: 2013-09-12 08:21:43

    Київ – Українські золотовалютні резерви скорочуються, повідомляють НБУ і Держстат. У владі це вважають звичним коливанням, яке не може нашкодити ані курсу гривні, ані економіці в цілому. Натомість частина експертів очікує, що подальше падіння резервів може знецінити гривню, а інша радить Нацбанку розширити валютний коридор.

    Золотовалютні резерви Національного банку Україну в серпні знизилися на 4,7%, або на 1,068 мільярда доларів, повідомляє Держстат із посиланням на НБУ. Нині, за офіційними даними, в резерві залишається 21,6 мільярда доларів.

    Від початку року золотовалютні резерви НБУ знизилися ще суттєвіше – на 11,8%, а у 2012 році – вони скоротилися на 22%.

    Але навіть у цій ситуації, за припущенням частини аналітиків, уряд виділить ще близько 4 мільярдів доларів на підтримку курсу гривні до кінця року.

    Однак ані в Кабміні, ані в парламентській більшості такі тенденції не вважають небезпечними. Депутат-регіонал Владислав Лук’янов у коментарі Радіо Свобода зауважив, що ці коливання золотовалютного резерву відбуваються в обидва боки.

    «Такі невеликі коливання резервів Нацбанку суттєво не вплинуть на курс гривні. Якби ми мали зменшення не на 5, а на 30-40%, тоді б тенденція була загрозливою. Золотовалютні резерви то збільшуються, то зменшуються, в цьому немає нічого незвичайного», – вважає народний депутат.

    Нацбанк у серпні зробив планові виплати за державними позиками, на суму 1,7 мільярда доларів, і це стало однією з причин скорочення резервів. Пояснює старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук.

    «Ці виплати були очікуваними, позичені резерви – повернуті. НБУ в цих умовах зміг впливати на ситуацію на валютному ринку, і зможе надалі. Проте, якщо тенденція скорочення резервів продовжиться на декілька місяців, курс утримати буде важко», – прогнозує аналітик.


    Резерви скоротилися в усіх країн, що розвиваються – Устенко

    Золотовалютні запаси України зменшилися внаслідок світових тенденцій, пояснює Радіо Свобода виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

    «Починаючи від травня, ринки всіх держав, що розвиваються, втратили понад 81 мільярд доларів зі своїх резервів, і це без урахування Китаю. Суттєво втратила Індонезія, близько 15 відсотків, тоді як Індія – 5% від резерву. Цікаво, що це викликало інфляцію національної валюти саме в Індії, хоча вона й втратила менше. Це світовий тренд, і Нацбанк України тут не виняток,– проводить експерт аналогії з Україною.–  Відбулося здешевлення євро і золота відносно долара. Оскільки частина резервів НБУ – це золото і євро, то вони подешевшали. Крім того, Україна активно розраховується за кредитами та оплачує російський газ. Настав час, коли Національний банк має перейти до більш гнучкої фінансової політики і розширити валютний коридор для гривні».

    Нині, за словами Олега Устенка, золотовалютних резервів вистачить для того, щоб покривати витрати на імпорт товарів до України упродовж трьох місяців. На думку фахівців, це мінімальний рівень резервів, після якого зменшувати їх небажано, навіть для підтримування валютного курсу.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.