• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинцы выгребают доллары из банков
    Опубликовано: 2013-09-04 00:12:48

    За останні декілька місяців в Україні сформувався серйозний прихований дефіцит валюти. В першу чергу це відбулось за рахунок зниження довіри населення до гривні, котре забрало із банків більше 0,5 млрд дол. Крім того, дефіцит долара в Україні також спровокували значні закупки природного газу та війна із Росією.

    Зокрема, збільшення закупівель імпортних товарів на $ 1,5 млрд, в т.ч. газу, призвело до збереження в липні дефіциту платіжного балансу. Від більшого відтоку валюти втримав лише значний приплив інвестицій, як прямих , так і портфельних . Як пише 'Комерсант-Україна', в наступних місяцях відтік валюти з країни може навіть прискоритися, особливо якщо збільшиться відтік іноземної валюти з банківського сектора.

    Відтік валюти з країни зберігається вже два місяці поспіль: у липні дефіцит платіжного балансу України становив $ 298 млн, скоротившись утричі порівняно з червнем ($ 1,08 млрд ), повідомили в Нацбанку. Поліпшення показника відбулося на тлі дворазового зростання дефіциту рахунку поточних операцій ( $ 1,42 млрд.) через збільшення імпортних поставок з $ 5,77 млрд. до $ 7,3 млрд.

    Причини такого зростання поставок в НБУ не пояснюють , обмежившись лише констатацією факту , що обсяг імпорту менше , ніж у липні 2012 року ( $ 7,71 млрд) "На початку літа Україна отримала оплату за транзит газу до 2015 року , що дозволило наростити закупівлі газу для поповнення запасів" , - вважає начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Сергій Ягнич . Одночасно зріс обсяг експорту українських товарів - з $ 4,860 млрд до $ 5,350 млрд, ймовірно, завдяки поставкам зернових та зростання цін на метал. "Зниження експорту металу виявилося менше очікуваного у зв'язку з страйками на турецьких металургійних заводах, що призвели до зростання цін на сталь " , - пояснив експерт.

    Від значного погіршення ситуації вберіг приплив валюти по фінансовому рахунку. Якщо в червні він був дефіцитним ($ 409 млн ) , то в липні його профіцит склав $ 1,12 млрд. Валюта прийшла у вигляді прямих ($ 905 млн ) і портфельних ($ 314 млн ) інвестицій , а також за статтею " інший капітал " ($ 315 млн ). Експерти не можуть пояснити причини прискорення . " Закриття великих угод поки не було, не було і значного припливу європейських чи російських інвестицій" , - зазначає Сергій Ягнич .

    Надходжень боргового капіталу не було. У липні зовнішню заборгованість скорочували банки (- $ 144 млн ) , державний ( - $ 159 млн ) і корпоративний сектор (- $ 217 млн). До того ж населення вилучило з банків $ 539 млн. "Таке зростання було очікуваним, оскільки впевненість у стабільності гривні знизилася. Очевидно , що високі темпи відтоку валюти з банків збережуться і в наступні місяці , поки НБУ не вдасться переконати населення в тому , що гривні нічого не загрожує" , - упевнений провідний економіст блоку "Фінансові ринки " Креді Агріколь Банку Олександр Печеріцин.

    Незважаючи на те що липнева статистика показала скорочення місячного дефіциту платіжного балансу на тлі утримання профіциту за підсумками січня - липня ( $ 1,88 млрд ) , експерти очікують , що статистика серпня покаже прискорення відтоку валюти. "У серпні уряд і Нацбанк провели виплати перед МВФ (на $ 930 млн.) , залучаючи для них кошти лише на внутрішньому ринку. Зовнішня кон'юнктура для українських експортерів не покращилася, а крім того, торговий конфлікт з Росією також вплинув на загальний обсяг українського експорту в серпні. Тому дефіцит платіжного балансу повинен знову вирости" , - очікує Олександр Печеріцин. За його словами , в наступних місяцях буде збільшуватися закупівля природного газу, що також погіршить платіжний баланс . Це надасть додатковий тиск на золотовалютні резерви НБУ, які з початку року вже знизилися на 7,44 % - до $ 22,7 млрд.

     

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.