• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Осенние экономические прогнозы об Украине крайне печальны
    Опубликовано: 2013-08-31 08:03:14

    Україні потрібні кредити МВФ. А МВФ потрібно , щоб Україна виконувала ті умови , на яких Фонд відкрив їй в 2009 році кредитну лінію на 15,5 мільярда доларів. Умови не були виконані, і кредитування зупинилося два роки тому , ледь почавшись. Країна встигла отримати тільки 3,4 мільярда.
     
    Але вже наближається восени української влади доведеться-таки виконати дуже болючі для населення вимоги МВФ , головне з яких - перестати дотувати ціну природного газу , довівши її до середньоєвропейської , вважають експерти. У зв'язку з цим люди чекають осіннього зростання комунальних тарифів , які стримувалися вольовим рішенням президента Януковича впродовж двох останніх років.
     
    Після цього грошовий струмок коштів МВФ знову потече в український бюджет , але , можливо , президенту доведеться відправити у відставку уряд Миколи Азарова , на яке обрушиться невдоволення споживачів послуг ЖКГ.
     
    У Києві вже почали розглядати можливих претендентів на посаду глави уряду - першого віце -прем'єра Сергія Арбузова , який відповідальний за переговори з МВФ , і віце -прем'єра Олександра Вілкула , у веденні якого знаходиться ЖКГ , повідомляє « Незалежна газета».
     
    Нагадаємо , що , починаючи з 2009 року , країною були накопичені борги перед МВФ , які до кінця минулого року склали приблизно 14 мільярдів доларів. На 2013-2014 роки припадають пікові періоди повернення. Вже зараз Київ здійснив виплати , зменшивши борг приблизно до 8 мільярдів доларів.
     
    Слід зауважити , що сьогодні не найкращий час розрахунків , оскільки українська економіка увійшла в смугу рецесії. Знижуються показники в промисловості , збільшується дефіцит держбюджету , виникають труднощі з платіжним балансом.
     
    Економіст Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін сказав газеті , що проблеми багато в чому визначаються високою ціною на російський газ. Про те , що українці за звичкою схильні бачити багато причини своїх бід в дорожнечі газу , ми вже писали раніше . Цього року , щоб поліпшити показники , українська сторона взяла курс на радикальну мінімізацію його поставок. Однак це може обернутися черговим рахунком « Газпрому» на мільярди доларів за недобір законтрактованих обсягів газу , і економія зійде нанівець.
     
    Алармісти в українських ЗМІ заговорили про дефолт , який нібито може наступити вже восени , але експерт їх висновків не поділяє. «Ситуація поки дуже складна , навіть тривожна . Ризики високі , але говорити про загрозу дефолту немає підстав. Якщо дійде до цієї риси , то , думаю , уряд швидко введе заходи , спрямовані на поліпшення бюджетних показників. Це саме те , чого вимагає МВФ : підвищення ціни газу на внутрішньому ринку до ринкового рівня , скорочення витрат тощо Після чого може бути відкрита нова кредитна лінія . МВФ теж не зацікавлений у масштабну кризу на Україні » , - зазначив він.
     
    Тим часом становище продовжує погіршуватися. Учора українські ЗМІ повідомили , що дефіцит держбюджету за перше півріччя 2013 збільшився в три рази в порівнянні з таким же періодом минулого року. Не радують і показники доходів-витрат . «Регіони не отримують коштів . А центральна влада ввела в обіг векселі , як у 1990 -х. Ситуація в економіці близька до катастрофічної » , - висловив свою думку політолог Сергій Таран.
     
    Векселі - це серйозно. Російська влада , наприклад , в останній раз вдавалися до них у середині дев'яностих , коли давали свої гарантії по векселях комерційних банків , якими потім кредитувалися золотодобування , оборонка і космос . Одержувачі негайно продавали ці папери з великим дисконтом , не чекаючи строку погашення , щоб отримати хоч якісь гроші.
     
    Але повернемося до України . Таран розповів , що в міру погіршення економічної ситуації знову актуалізувалися чутки про швидку відставку уряду: « Про це говорять вже два роки. Але логіка така : Азаров відтягне на себе весь негатив , включаючи , можливо , виконання тих вимог МВФ , які можуть викликати невдоволення населення. А вже потім піде у відставку. Питання - коли це відбудеться ».
     
    Більш точна інформація виходить від опозиційного депутата Верховної Ради Андрія Павловського : « Оточення Януковича планує до кінця року відправити Азарова на пенсію. Почалася боротьба за його місце між групою Ріната Ахметова (його протеже - Олександр Вілкул ) і групою «сім'ї» ( найближчого оточення президента Януковича) , яка робить ставку на Сергія Арбузова. У них зараз змагання : хто кого перепіаріт ».
     
    Арбузов вже оптимістично заявив , що восени МВФ надасть Україні новий кредит. «Йдеться про нову програму , що передбачає кредит в обсязі близько 15 мільярдів доларів (хоча з цього питання йдуть дискусії ) . Восени чекаємо прибуття місії , яка все вирішить . Зараз допрацьовуємо питання, які важливі для МВФ , і я вважаю , що восени ми повинні підписати довгоочікувану угоду » , - цитує його агентство « Укрінформ ».
     
    МВФ поки не коментує райдужні надії українських політиків. Там тільки говорять , що економіку України треба взяти під зовнішнє спостереження . Про це керівництво Фонду оголосило в понеділок. Термін дії програми МВФ з фінансування української економіки закінчився в грудні 2012 року. Однак з покладених 15,5 мільярда доларів Київ отримав лише близько 3,4 мільярда , після чого проект був заморожений. Причиною стало невиконання українською стороною вимог Фонду .
     
    Контроль за виконанням таких вимог здійснюється щодо країн , у яких збереглася істотна заборгованість перед МВФ після завершення програми виділення позик . Фонд домовляється про проведення більш частих консультацій з представниками таких держав , насамперед з питань макроекономіки .
     
    Так що тут видно різні підходи : МВФ хоче стягнути старі борги , а Україна - отримати нові кредити. В останньому випадку в хід йдуть ворожіння на кавовій гущі: експерти за непрямими ознаками судять , наскільки високі шанси на отримання кредиту.
     
    Головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт -Рейтинг » Віталій Шапран констатує , що якщо приватні інвестори купують українські єврооблігації , то це не менш позитивно для іміджу країни , ніж кредит Міжнародного валютного фонду.
     
    « Україна є повноцінним членом МВФ , у неї є своя квота . Дані Держстату свідчать , що економіка демонструє на тлі світових кризових явищ не найкращі результати. У таких умовах статутні завдання МВФ - підтримувати економіки своїх країн. У Фонду є можливість довести своє призначення в нашому регіоні. Тому шанси високі . Сторони не зможуть домовитися тільки в одному випадку - якщо МВФ продемонструє свою політичну заангажованість » , - констатує експерт , слова якого наводить РБК.UA.
     
    Але якщо навіть кредиту не буде , Україна не пропаде , вважає він - продасть свої єврооблігації , і гроші з'являться. « 10-12 мільярдів доларів , які ми повинні виплатити в цьому році за зовнішніми боргами , - дуже невелика сума на ринку євробондів , і країна може займати їх на цьому ринку. Я вас запевняю , що якщо приватні інвестори купують українські єврооблігації , то це не менш позитивно для іміджу країни , ніж кредит МВФ » , - каже Шапран.
     
    На доказ тези , що все не так вже погано , він наводить факт підтримки стабільного курсу гривні. «Курс утримується , резерви ( поки вони не нижче 20 мільярдів доларів ) не є критичними . Всі дії , які проводив НБУ , показали те , що монетарна влада здатна утримувати курс у певних діапазонах » , - вважає він.
     
    Нагадаємо , що раніше співпраця з МВФ розглядалося України не стільки в площині фінансової допомоги , скільки в контексті покращення відносин з іноземними інвесторами , які все більш насторожено ставляться до української влади , що проявилося в оприлюднених днями результати досліджень міжнародних рейтингових агентств. Так , Standard & Poor's повідомила про зростання ризику дефолту за останні півроку з 34,8 до 44,25 %. Українські економісти відразу заявили , що цей показник свідчить не про реальну загрозу дефолту , а про недовіру іноземних інвесторів і аналітиків.
     
    Влада країни сподіваються , що на ситуацію в економіці можуть вплинути і підсумки запланованого на кінець листопада саміту Євросоюзу , в ході якого Україна сподівається підписати Угоду про асоціацію і про Зону вільної торгівлі. Мовляв , після підписання цього документа Захід не залишить нового партнера без допомоги.

     

    simya.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.