• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Падение гривны близится с каждым днем
    Опубликовано: 2013-08-23 23:58:38

    Падіння валют країн, що розвиваються, в тому числі і України, щодо долара змушує центробанки підтримувати їх курси. ЦБ Туреччини вже продає валюту, регулятори Бразилії оголосили пакет заходів на $ 60 млрд, центробанк Індонезії, як очікується, оголосить про заходи найближчим часом. Але, експерти сумніваються в ефективності заходів, наявних в арсеналі банків.

    Масштабне виведення коштів з ринків, що розвиваються, спровоковане очікуваннями припинення стимулювання в США, змусив центробанки задуматися над програмами підтримки курсів національних валют. Це різка зміна завдання, якщо зти, що ще кілька років тому регулятори боролися з надмірним зміцненням своїх валют.

    Банк Бразилії підготував програму на $ 60 млрд до кінця 2013 року. Програма включає надання валютних свопів чотири дні кожного тижня, всього на $ 500 млн. в тиждень, а також продаж до $ 1 млрд з РЕПО.

    «Центральний банк Бразилії запускає програму, яка, починаючи з п'ятниці, захищатиме економічних агентів від коливань валютних курсів і забезпечить ліквідністю валютний ринок», - оголосив у четвер регулятор, пише Financial Times. Падіння курсу національної валюти призводить до зростання інфляції, що критично для таких країн, як Бразилія. Тут інфляція склала 6,7% (червень до червня) при цільовому рівні 4,5%, що змусило ЦБ піти на підвищення ставки рефінансування.

    Курс бразильського реала після цих заяв піднявся на 0,6% і тепер становить 2,43 реала за $ 1, що трохи вище чотирирічного мінімуму.

    Падіння турецької ліри рекордне - до рівня 1,997 ліри за $ 1. Туреччина, ЦБ якій обіцяв щодня брати участь у торгах, щоб підтримати курс ліри, вже продала на аукціонах $ 350 млн своїх резервів.

    Індонезійська рупія також у районі найнижчої з 2009 року позначки - по 11 000 рупій за $ 1. Очікується, що президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно у п'ятницю оголосить пакет заходів зі стабілізації економіки.

    Проблеми ринків, що розвиваються пояснюються побоюваннями швидкого припинення підтримки ринку з боку Федеральної резервної системи (ФРС) США.

    Рішення про скорочення щомісячно суми, що виділяється (зараз це $ 85 млрд) може бути прийняте вже на вересневому засіданні ФРС, а повністю вливання можуть припинитися влітку 2014 року. Виведення коштів з ринків, що розвиваються і вкладення їх у розвинені (і в першу чергу в США) почалися після того, як голова ФРС Бен Бернанке натякнув на це у травні. У серпні американський фондовий ринок досяг максимального за всю історію переваги над ринками країн, що розвиваються в популярності у інвесторів, навіть незважаючи на тижневе зниження. Різниця у вкладеннях досягла максимуму за всю історію, за підрахунками агентства Bloomberg. З початку року до фондів ETF американських акцій було направлено $ 95 млрд. У цей же час відтік з фондів країн, що розвиваються склав $ 8,4 млрд.

    Індонезійський Jakarta Stock Exchange Composite з минулого четверга втратив більше 10%, турецький Borsa Istanbul National 100 - більше 9%.

    Держави вже чимало витратили на боротьбу з падінням курсу. За підрахунками банку Nomura, Туреччина з травня витратила 15% своїх резервів, резерви Індонезії впали на 26% з піка 2013 року. В цілому по 21 країнах, відслідковується банком, резерви скоротилися на $ 153 млрд порівняно з весною 2013 року - найсильніше падіння з 2008 року.

    Незважаючи на всі старання і витрачені кошти, регуляторам не вдасться стримати падіння курсів своїх валют, вважають експерти.

    «Не думаю, що у них достатньо заряду для того, щоб чинити хоч скільки-небудь відчутний вплив на ринок», - говорить керуючий Glendevon King Asset Management Яннік Науд.

     

    ua-ekonomist

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.