• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украина дошла до критической точки
    Опубликовано: 2013-08-10 23:18:37

    Неефективна національна економіка, товари котрої не мають бажання купувати за кордоном, в результаті чого формується негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу, неадекватна фіскальна та монетарна політики влади, що призводять до вимивання ліквідності в економіці та виведення ресурсів із країни основними фінансово-промисловими групами через заниження обсягів експорту (вартісної оцінки сировинних товарів) створюють загрозу стабільному функціонування фінансової системи України в майбутньому, повідомляє Економіст.

    Західні експерти попереджають, що золотовалютні резерви України перебувають на критичній межі у 22,7 мільярда доларів і скоро не зможуть покривати обсяг тримісячного імпорту, що означає небезпеку дефолту. Тому перед Україною стоїть стара вже дилема: чи ж далі брати гроші в борг під все вищий відсоток, чи ж проводити такі важкі і непопулярні реформи. Останнє лякає нинішню владу президента Януковича, котрий хотів би у 2015 році бути переобраним на другий термін.

    Тому у Києві мусять вибирати: або ж нові борги від МВФ чи Росії і сподівання на утриманні біля керма влади, або ж реформи і закономірний гнів народу на виборах. Експерти також вважають, що 5-річні підсумки наслідків російсько-грузинської війни серпня 2008 року підштовхують Україну, Грузію, Вірменію та Азербайджан до ЄС.

    Швейцарський оглядач Neue Zürcher Zeitung Рудольф Герман пише про небезпечне скорочення золотовалютних резервів України, котрі стали нижчими від 23 мільярдів доларів і наближаються до небезпечної межі, коли не зможуть покривати мінімальний обсяг тримісячного імпорту. Це означає загрозу неплатоспроможності України у світі, тобто, по її боргах. Автор статті наголошує, що наступає пік виплат Києвом за міжнародними боргами, і лише до кінця цього року Україна повинна виплатити понад 4 мільярди доларів. Тоді як можливості української казни з виплати боргів впали з 2011 року з понад 38 мільярдів золотовалютних запасів до менш як 23 мільярдів у серпні цього року. Автор зауважує, що влада в Києві повинна вибирати між серйозними і важкими реформами, які вже надовго запізнилися в Україні, або ж влазити у нові борги під складніші зобов’язання і високі відсотки.

    Оглядач московської «Независимой газеты» Тетяна Івженко вважає, що пік фінансової кризи в Україні припаде на осінь, коли «Київ може залишитися і без грошей, і без газу». Газета наводить думки експертів про те, що Україні доводиться сподіватися до кінця року або ж на новий кредит від МВФ і на зниження ціни на російський газ, або ж на отримання рятівного російського кредиту. Фахівці кажуть, що Києву вже треба активно вести переговори по всіх напрямках, бо інакше «влада Януковича змушена буде ввести режим надзвичайної економіки, що викличе невдоволення населення».

     

    ua-ekonomist.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.