• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Когда обвалится гривна
    Опубликовано: 2013-08-10 19:44:14

    Адміністративні заходи Уряду і Національному банку дещо знизили попит на валюту, однак не наситили нею ринок. До кінця року приплив валюти в країну буде зменшуватися через продовження скорочення обсягів експорту та неможливості здійснення запозичень на зовнішніх ринках.

    Однак, що на відміну від минулого року, коли спостерігався дефіцит валюти - попит перевищував пропозицію на $ 3,4 млрд - в нинішньому спостерігається краща ситуація. За підсумками семи місяців поточного року пропозиція валюти над попитом перевищило $ 1,8 млрд. Однак в наступні 5 місяців ситуація кардинально зміниться, що призведе до скорочення офіційних резервних активів до рівня 18-19 млрд дол.

    Тим не менше якщо влада продовжить політику фіксованого курсу, то за наявних резервів курс долар / гривня цього року буде коливатися в невеликому діапазоні від 8 до 8,15 грн, що буде коштувати НБУ 3-4 млрд дол офіційних резервів.

    Крім того, приплив валюти за рахунок продажу на експорт нового врожаю та введені спецмита і утилізаційний збір на імпортні автомобілі дозволять втримати резерви на прогнозованому рівні 18-19 млрд дол. та не повтороти ситуацію 2012 року – скорочення на 7 млрд дол. Однак на даному рівні офіційних резервів в Уряду не буде можливості здійснювати зовнішні запозичення (через низький рейтинг) і у 2014 році зовнішні виплати будуть проводитись виключно за рахунок резервів НБУ, що може скоротити їх вже перед президентськими виборами до рівня 12-13 млрд дол.

    Прогноз

    Національна економіка у 2014 році швидше за все продемонструє зростання ближче до нуля. Це в першу чергу через податковий тиск зі сторони Уряду та вимивання обігових коштів казначейськими векселями. З огляду на це, доходи Державного бюджету будуть на рівні 2013 року, а видатки швидше за все зростуть та будуть покриватися за рахунок емісії гривні, швидкість обігу якої буде обмежуватися адміністративними заходами. Ціни за такої ситуації будуть зростати.

     

    ua-ekonomist

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.