• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему население массово «скидывает» доллар
    Опубликовано: 2013-08-08 22:02:34
    Українці, скупивши значні обсяги валюти перед виборами у Верховну Раду України з метою страхування від політичних ризиків, розпочати здавати валюту для фінансування своїх поточних та капітальних витрат. Крім того, падіння доходів населення змушує громадян використовувати валютні заощадження, що також позначається на обсягах пропозиції готівкової валюти, повідомляє Економіст.

    В Україні чотири місяці поспіль пропозиція готівкової іноземної валюти перевищує попит на неї, заявляє директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України (НБУ) Олена Щербакова.

    "У цілому чистий попит на готівкову іноземну валюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів меншим, ніж у відповідному періоді 2012 року", - цитує слова Щербакової прес-служба НБУ.

    За її словами, завдяки цьому НБУ зменшив свою присутність на міжбанківському валютному ринку, збалансування якого відбувалося переважно під дією ринкових сил.

    "Так у травні-червні регулятор здійснював лише операції з купівлі іноземної валюти, а в липні взагалі не виходив на ринок з інтервенціями", - уточнила Щербакова.

    Вона також зауважила зростання за сім місяців 2013 року депозитів у національній валюті (на 17,8%) за одночасного зниження в іноземній (на 0,6%), у результаті чого показник доларизації депозитів за січень-липень 2013 року знизився з 43,7% до 39,6%.

    Варто зазначити, що офіційні дані Нацбанку можуть бути значно викривлені в зв’язку із заходами НБУ щодо обмеження готівкового обороту та вільної купівлі валюти, що призвело до значного зростання тіньового ринку валютної готівки в Україні.
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.