• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кризис усиливается, и власть лезет в карман к гражданам
    Опубликовано: 2013-07-06 06:02:12

    Львів – Міністерство доходів і зборів розробило два законопроекти про внесення поправок до Митного кодексу. І в разі ухвалення одного з документів у парламенті це зачепить інтереси заробітчан, їхніх родин, мешканців прикордоння і загалом тих людей, які перевозять чи переносять без сплати мита товар з-за кордону на визначену суму 500 євро, яку влада має намір зменшити до 300. Також у планах оподатковувати і посилки з-за кордону. Як реагують на такі плани на Львівщині?
     
    У середньому кожен мешканець прикордоння на Львівщині перетинає українсько-польський кордон 3-4 рази на тиждень, а дехто й по кілька разів на день. Чоловіки переважно на своїх машинах заробляють тим, що перевозять безмитно товар на 500 євро під замовлення.
     
    А інші люди купують продукти для себе, які у Польщі суттєво дешевші, і мають змогу на цьому заробити. Адже на пункті пропуску Медика – Шегині з польської сторони збудований супермаркет, триває жвава торгівля, мешканці прикордоння з автобусів беруть різний товар – продукти, електроприлади, косметику – і в руках переносять його через піший перехід на український бік, де здають все і отримують грошову винагороду. Ці товари потім потрапляють у крамниці і на базар.

    Люди шукатимуть шляхи, як обійти нововведення
     
    Міндоходів планує зменшити вартість ввезених з-за кордону без сплати мита товарів із 500 до 300 євро на всіх пунктах пропуску на кордоні, окрім аеропортів, де й надалі буде дозволено перевозити безмитно товари на тисячу євро.
     
    Іван Голубець, міський голова прикордонного містечка Хирів, де проживає 4500 мешканців, каже, що наміри влади безглузді. Бо ухвалення такого рішення не сприятиме наповненню бюджету, лише створить незручності для людей, для яких кордон є порятунком від безробіття.
     
    «У державі немає грошей, і вони будь-яким способом хочуть вичавити їх із людей. Не таємниця, що їдуть в автобусі 10 людей і везуть товару загалом на 5 тисяч євро, а при запроваджених змінах везтимуть на три тисячі. Тобто братимуть більше в автобус людей, а держава від цього нічого не матиме і так», – зауважує мер прикордонного містечка.
     
    Посилки з-за кордону теж хочуть оподаткувати
     
    Окрім того, аналітики Міністерства доходів виявили багато випадків, коли пересилаються міжнародними поштовими чи експрес-відправленнями посилки не для повсякденного вжитку, а в комерційних цілях. Тобто з-за кордону в Україну щодня пересилається однаковий товар або ж – подрібненими партіями у межах дозволеної суми – а це 300 євро, щоб уникнути сплати податку.
     
    Відтак у законопроекті про внесення поправок до Митного кодексу передбачається оподатковувати індивідуальні посилки на суму не 300 євро, як нині, а 100. Це зачепить уже українців за кордоном, які надсилатимуть рідним посилки в Україну.
     
    Міндоходів має намір створити системи обміну інформацією з операторами поштового зв’язку, експрес-перевізниками, поширити митний контроль на місцях міжнародного поштового обміну та центральні (регіональні) сортувальні станції.
     
    Влада чинить фіскальний тиск на громадян
     
    Народний депутат від ВО «Батьківщина» Степан Кубів зазначив Радіо Свобода, що нині Україна повернулась до кризи початку 90-х, і влада чинить фіскальний тиск, шукаючи джерела поповнення проблемного бюджету з точки зору доходів, тому залізла у кишені громадян. Нині на розгляді парламенту є два законопроекти (№ 2061 і № 2834) про внесення поправок у Митний кодекс, де Міндоходів хоче змінити митну вартість товарів і методи визначення оподаткування.
     
    «Якщо порівняти ці два закони, то вони навіть між собою не узгоджені. В політичному плані це є попіл Україні. Уряд використовує те, що ринок в Україні не пропонує якісних товарів, а на них є попит і ще скоро якісних товарів в Україні не вироблятимуть, тому і вирішили на людських ввезеннях понизити вартість і підняти планку оподаткування. Міндоходів здирає останнє дихання з людей. Закони направлені проти фізичних осіб, які не можуть придбати в Україні якісні товари, пенсіонери чи безробітні, які мешкають у прикордонній зоні, за кордоном можуть собі щось купити», – говорить народний депутат Степан Кубів.
     
    Парламентар наголошує, що не з роздрібними перевезеннями потрібно боротися, а з контрабандою, яка щодня йде через кордони України та Євросоюзу і за кожною фурою стоять не прості люди, а олігархи.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.