• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Собственники квартир будут платить новый налог
    Опубликовано: 2013-07-02 23:19:43

    Більш докладно про податок на нерухомість радіостанції «Голос Столиці» розповів голова національної ради ріелторської палати України Віктор Несін.

    Майже 250 тисяч повідомлень про сплату податку на нерухомість розіслали українцям чиновники з Міндоходів і зборів. Отримавши таке повідомлення, повинні сплатити податок протягом 60 днів. Якщо ж у власника житла виникнуть питання з приводу нарахованої суми, він може звернутися до податкової, для уточнення і звірки даних. З початку року до бюджету надійшло 8,5 мільйонів гривень від податку на нерухомість. Більшу частину його сплатили юридичні особи.

    «Голос Столиці»: Виявилося, що юридичні особи більш дисципліновані, або просто у них суми податку в рази більші?

    Віктор Несін: Я думаю, що юрособи не більш дисципліновані, ніж фізособи.

    «Голос Столиці»: Які надходження до бюджету, завдяки цьому податку, прогнозуються в цьому році?

    Віктор Несін: Судячи по тим сумам, які зараз озвучуються, це не ті суми, які можуть якимось чином поліпшити наш бюджет. Це будуть незначні суми, хоча, як кажуть, будь-які гроші хороші.

    «Голос Столиці»: Тобто економіці і держбюджету України це не допоможе, а гроші треба взяти, правильно?

    Віктор Несін: Так, я думаю, що бюджету України це особливо не допоможе, але враховуючи той факт, що податок на нерухомість - якщо можна так висловитися - це європейський податок, він присутній у всіх країнах Європи. І тим більше, той закон, який прийнятий у нас - він досить лояльний до громадян. Мається на увазі досить велика житлова площа, на яку тільки нараховується податок. Тому що 120 квадратних метрів житлової площі - ми можемо собі уявити, яка повинна бути квартира по загальній площі.

    «Голос Столиці»: У випадку, якщо хтось не заплатить у зазначені 60 днів цей податок, то які суми штрафів загрожують такому громадянину?

    Віктор Несін: Подальше покарання, за великим рахунком, до кінця ще не опрацьоване, тому що у нас ще не було практики несплати - цей податок тільки введений. Тому я, на жаль, не готовий сказати, які там будуть штрафи. Безумовно, буде якась адмінвідповідальність у вигляді штрафів.

    «Голос Столиці»: Чи є варіанти, коли санкції не будуть застосовуватися?

    Віктор Несін: Санкції можуть не застосовуватися тільки в тому випадку, якщо податкова інспекція вам неправильно нарахувала податок. Відповідно, тоді з вас буде зніматися відповідальність. А якщо ви навмисне ухиляєтеся від сплати податку на нерухомість, то, безумовно, будуть застосовуватися санкції.

    «Голос Столиці»: Які питання виявляються найбільш спірними? Що найчастіше незрозуміло громадянам у розрахунках суми?

    Віктор Несін: Я думаю, що сам по собі закон прописаний непогано. Мається на увазі те, що бідний чи незаможний прошарок населення не потрапить під ці податки. Платити будуть ті люди, які володіють кількома об'єктами нерухомості. Тому що пільги поширюються тільки на один з об'єктів. Відповідно, якщо у вас одна квартира - 60 метрів, і друга квартира - 60 метрів, то на другу квартиру ви будете платити податки. Але знову ж таки - виникає питання. Якщо людина володіє декількома об'єктами нерухомості, вона в змозі платити податки, напевно. Хоча б з тієї простої причини, що, як правило, ці об'єкти не простоюють, а здаються в оренду. Правда, невдало прописано в цьому законі те, що прив'язали до житлової площі. Житлова площа - це непостійна величина, вона може змінюватися в результаті реконструкції, або якої-небудь перебудови. Тому як Міндоходов буде відслідковувати цей момент - незрозуміло.

    Податок на нерухомість введений в Україні з початку цього року. Розмір збору на житло визначається виходячи з житлової, а не загальної площі.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.