• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Финансовой "шары" для населения не будет
    Опубликовано: 2013-06-27 23:49:59

    Прибутковість депозитів для населення впала до торішнього рівня - нижче 17% річних. Банкіри очікують подальшого зниження ставок, відзначаючи, що найбільшу корекцію проведуть невеликі фінансові установи. У перспективі це має спричинити за собою здешевлення короткострокових кредитних ресурсів для населення на 1,5-3 процентних пункту.
     
    Середня вартість річних гривневих депозитів, згідно з індексом UIRD, вперше практично за рік опустилася нижче 17% і склала 16,92%. Востаннє на такому низькому рівні індекс був зафіксовано 18 липня 2012 року - 16,98%. Після цього нестача ліквідності змусила банки постійно підвищувати депозитні ставки, а пікового значення індекс UIRD досяг 15 жовтня - 19,68%. Банкіри одноголосно заявляють про зниження своїх ставок у майбутньому, пише Комерсант.

    Ситуація з ліквідністю почала стабілізуватися на початку року. За п'ять місяців поточного року банки залучили у населення 32,8 млрд грн, а залишки на коррахунках в нинішньому році складають в середньому 24,9 млрд грн проти 19,6 млрд грн в минулому.

    У такій ситуації зниження депозитних ставок було очікуваним. Як правило, найбільшу прибутковість за депозитами пропонують невеликі і середні банки, тоді як найбільші установи більш стримані у своїй процентній політиці. "З початку року невеликі фінустанови почали активно знижувати ставки, проте великі учасники ринку, чия питома вага є визначальною, утримували прибутковість депозитних програм на тому ж рівні. Зараз же в процес зниження ставок включилися і банки І-ІІ груп", - говорить заступник голови правління Банку Національний кредит Людмила Міщук.

    Крім того, зараз банки намагаються накопичити дешеві ресурси для їх подальшого інвестування. "За сформованою вже традицією влітку на ринку настає затишшя - спостерігається скорочення активності в діловому середовищі. Також з приходом літа багато банківських установ знижують ставки, щоб до осені, коли попит на кредити буде рости, мати недорогі ресурси для кредитування", - відзначає начальник відділу аналітики та інформаційного забезпечення Банку Кредит Дніпро Андрій Кулик. За прогнозами учасників ринку, до кінця літа ставки в гривні можуть впасти в середньому ще на 1-1,5 процентних пункту (п.п.), а у валюті - до 1 п.п. При цьому більше всього - на 3-4 п.п. - Знизять свою ставку невеликі банки, тоді як великі - лише на 1-1,5 п.п. "Гранично мінімальний рівень ставок буде влітку, а восени, коли населення традиційно очікує девальвації, - ставки знову підуть вгору", - вважає директор роздрібного банку ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков.

    Головними чинниками, що роблять тиск на вартість депозитів, залишаються дефіцит бюджету і перспективи валютного курсу. "Не менш важливим для ставок за депозитами у гривні залишається рівень політичних ризиків. Наприклад, в 2012 році ставки сильно виросли перед парламентськими виборами в очікуванні девальвації гривні після виборів", - відзначає заступник голови правління з фінансових питань банку "Ренесанс Кредит" Олег Стринжа. Банкіри вважають, що нинішня осінь навряд чи спричинить гострий дефіцит ліквідності та загострені девальваційні очікування. "Однак сезонне зниження ліквідності неминуче, тому в жовтні-листопаді ставки за депозитами можуть додати до 1,5 п.п.", - прогнозує Людмила Міщук.

    Зниження депозитних ставок має дати поштовх для зменшення вартості кредитів. На сьогоднішній день, за даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня вартість кредитів готівкою становить 59,93%, на товари - 58,89%, на покупку автомобілів -17,44%, нерухомості - 20,91%. Втім, зниження ставок навряд чи значно активізує роздрібне кредитування. Головний акцент цього року банки продовжують робити на видачу дорогих короткострокових позик. "Найшвидше зниження депозитних ставок відбивається на коротких кредитах до року. Потім - на автокредитах і споживчих позиках під заставу іпотеки. Найскладніше знижується ставка по довгострокових кредитах, наприклад іпотечним, на строк 10-25 років. Швидше за все здешевлення кредитів до кінця року не перевищить 1,5-3 п.п. ", - відзначає начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру Анна Макаренко.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.