• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрна галузь: стабільне лідерство на зовнішніх ринках та впевнені показники в економіці України
    Опубликовано: 2012-12-16 09:02:47

    На сьогодні серед усіх галузей економіки лише аграрний комплекс демонструє позитивне зовнішньоторговельне сальдо. Так, за 9 місяців 2012 року експорт продукції АПК становив 12,5 мільярда доларів, або 24% від загального експорту України. Позитивне сальдо становить 6,8 мільярда. Завдяки динамічному нарощенню виробництва у ключових галузях сільське господарство не лише забезпечує продовольчу безпеку країни, стає основою для створення нових робочих місць на селі, а й залишається провідним бюджетоутворюючим фактором, забезпечуючи зростання ВВП у період кризи. Зокрема, у цьому році від підприємств АПК до Зведеного бюджету надійде понад 42 мільярди гривень.

    Зростання зовнішньої торгівлі та надходжень до державного бюджету
    Україна постійно розширює географію експорту аграрної продукції, нарощуючи темпи та обсяги поставок на зовнішні ринки. Зокрема, у січні-вересні порівняно з аналогічним періодом минулого року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі зросло майже на 64%, сягнувши 6,8 мільярда доларів. При цьому експорт аграрної продукції зріс на 34% і становить 12,5 мільярда доларів. Вітчизняні сільгоспвиробники за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства швидкими темпами розширюють географію експорту та освоюють нові зовнішні ринки. Наприклад, у 2012 році українські експортери вийшли на ринки Японії, Тайваню, Швейцарії, Об'єднаних Арабських Еміратів та Південно-Африканської Республіки. Також цьогорічний експорт аграрної продукції до країн ЄС перевищив показник поставок до СНД.
    Завдяки успішній зовнішній торгівлі та зростанню виробництва валової сільгосппродукції, яке цьогоріч становитиме понад 222 мільярда гривень, аграрний комплекс України залишається одним із ключових наповнювачів бюджету. «За результатами 2012 року очікується 42,2 мільярда гривень надходжень до Зведеного бюджету від підприємств АПК. При цьому середній показник за 2009-2011 років становив 33,2 мільярда гривень», − повідомляв Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
    Таким чином, у період кризи саме сільське господарство продовжує сприяти росту ВВП, залишається наповнювачем бюджету, вагомим антиінфляційним фактором та позитивно впливає на платіжний баланс. Досягти таких результатів роботи галузі вдалося завдяки посиленню співпраці сільгоспвиробників та Міністерства аграрної політики та продовольства, яке протягом останніх років продовжує втілювати розпочаті реформи.

    Високий урожай зернових всупереч катастрофічним природним умовам
    Спекотне літо минулого року та сильні морози цієї зими знищили значну частину посівів. Однак, всупереч негативним очікуванням, вітчизняні аграрії зібрали третій за обсягом урожай за часи незалежності. Втрати на полях стали одним із основних стимулів для запровадження агрострахування, що є обов’язковою практикою у провідних країнах, наближаючи вітчизняне сільське господарство до кращих світових стандартів. Загалом у цьому році аграрії зібрали понад 46 мільйонів тонн зернових. Зокрема пшениці зібрали 15,7 мільйона тонн, кукурудзи – понад 21 мільйон тонн, ячменю – 7,2 мільйона тонн, сої – 2,3 мільйона тонн та соняшнику – 7,9 мільйона тонн. Із загального обсягу вирощеного збіжжя в цьому році близько 22 мільйона тонн може бути експортовано.
    Таким чином, забезпечено не лише продовольчу безпеку країни, а й накопичено достатньо ресурсів для експорту. Так, Україна залишиться одним із провідних постачальників пшениці, кукурудзи та олійних культур, а також світовим лідером з експорту соняшникової олії. Наприклад, сьогодні кожна друга тонна соняшникової олії, яка реалізується на світовому ринку, – українського виробництва.
    Зі слів Миколи Присяжнюка, Україна довела, що є надійним партнером, який виконує взяті на себе зобов’язання та нарощує темпи поставок. «Показники останніх двох місяців є знаковими та перевищують зафіксовані за останніх 7 років удвічі. Загалом експорт зернових за п’ять місяців є дуже активним. Так, на початокня фактичні обсяги експорту зернових склали 12,2 мільйона тонн», − зазначив Микола Присяжнюк.
    Стабільною залишається також ситуація з цукром на внутрішньому ринку. Цьогоріч сільгоспвиробники зібрали 18,3 мільйона тонн солодкого кореня. При цьому, експерти відзначають зростання урожайності цукрових буряків у поточному році. Тому вітчизняні споживачі будуть повністю забезпечені цукром.


    Збільшення урожаю овочів та плодів сприяє імпортозаміщенню
    Також цього року українці будуть повністю забезпечені овочами від вітчизняних сільгоспвиробників. Микола Присяжнюк та експерти аграрних ринків неодноразово відзначали високу врожайність овочів та фруктів. «У цьому році маємо гарні показники з виробництва овочів, плодів, ягід та винограду. Так, виробництво овочів становитиме близько 9,1 мільйона тонн. За нашими оцінками, за останніх 5 років це другий за обсягом урожай. Виробництво картоплі становить 23 мільйонів тонн, плодів та ягід − 1,9 мільйона тонн, винограду – 490 тисяч тонн», − інформував очільник відомства. Окрім того, цьогорічний урожай яблук на рівні 1 мільйона тонн став рекордним, а їх експорт уперше перевищив імпорт.
    Однак ще одним вагомим фактором є можливості для зберігання плодово-овочевої продукції, адже саме у холодну пору року традиційно виникає її дефіцит. Так, в останні два роки держава приділила велику увагу розвитку інфраструктури аграрного ринку, зокрема розбудові по всій країні овоче-, фрукто-, картоплесховищ та оптових ринків сільгосппродукції. Загалом потужності для зберігання овочів на сьогодні становлять 239 тисяч тонн, і їх планується збільшити майже до 1 мільйона тонн до 2014 року. Картоплесховища дають змогу одночасно зберігати 136 тисяч тонн, а до 2014 року ці ємності зростуть до 248 тисяч тонн. Загальна ємність фруктосховищ на сьогодні становить 315 тисяч тонн, до кінця поточного року будуть введені в експлуатацію ще 10 фруктосховищ.

    Відроджене тваринництво та посилений контроль за якістю продукції
    Галузь тваринництва була визначена як один із основних пріоритетів аграрного розвитку. І в результаті започаткованої державної підтримки вперше за часи незалежності вжалося стабілізувати та наростити поголів’я худоби і птиці. Так, станом на 1 листопада поголів’я ВРХ становило майже 5 мільйонів, що на 10% більше порівняно з початком року. Поголів’я свиней зросло з початку року на 8% до 8,1 мільйона голів. Також на 10% зросло поголів’я овець та кіз, яке становить 1,9 мільйона голів. Однак найбільша динаміка зростання простежується у птахівництві, і на сьогодні в Україні налічується 238,6 мільйона голів птиці, що майже на 20% більше порівняно з початком цього року.

    Загалом 2012 рік став роком, у якому фокус державної підтримки було переміщено на середніх та дрібних товаровиробників, адже на сьогодні політика розвитку сільських територій − одна з пріоритетних у державі. Саме для цього Мінагрополітики розробило і презентувало Ініціативу «Рідне село», основою якої є розвиток в Україні сільськогосподарської кооперації. Так, за останні 2 роки кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів зросла на 191 одиницю та становить 851 кооператив, які цьогоріч надали послуг на 35 мільйонів гривень. Однак у наступному році саме думка селян ляже в основу подальшої розробки державної програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих та виробничих кооперативів.
    У 2013 році Мінагрополітики продовжить реалізацію стратегічних завдань у реформуванні аграрного сектору України, які уже дали значні результати.

    Источник minagro

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.