• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проект закону щодо захисту майнових прав і інтересів міноритарних акціонерів
    Опубликовано: 2006-03-03 12:53:00

    Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту майнових прав і інтересів міноритарних акціонерів)

    Пропонується посилити захист майнових інтересів міноритарних акціонерів, що призведе до підвищення рівня управління корпоративними правами в Україні.

    На засіданні Комітету зазначалося, що введення на законодавчому рівні привілеїв для держави як акціонера, може спричинити порушення гарантованого Конституцією України принципу державного захисту усіх суб´єктів права власності та суб´єктів господарювання і рівності їх перед законом. Водночас, усвідомлюючи необхідність посилення захисту державних інтересів у процесі управління корпоративними правами у господарських товариствах, де частка держави є меншою, ніж 50 відсотків, та недопущення розмивання цих часток у результаті здійснення додаткового випуску акцій, автор законопроекту народний депутат А.Клименко пропонує внести зміни до актів чинного законодавства України, які захищали б інтереси усіх міноритарних акціонерів.

    Зокрема, передбачається зобов\'язати товариства (у випадку проведення додаткового випуску акцій ВАТ) викупити у акціонерів, які голосували проти додаткової емісії їх акції (за згодою власників цих акцій) та розподілити їх між іншими акціонерами. Пропонується обов\'язково включати представників акціонерів, які володіють більш як 25 відсотками акцій, до складу ревізійної комісії і ради акціонерного товариства (наглядової ради).

    Передбачається відповідальність посадових осіб емітента цінних паперів суб´єкта господарювання за порушення прав власників цінних паперів та/або інвесторів. Відповідно до проекту, органи Державної контрольно-ревізійної служби мають право перевіряти фінансову діяльність, стан збереження активів, достовірність обліку і звітності в господарських товариствах, у статутних фондах яких є частка держави, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також проводити ревізії та аудити ефективності використання державного і комунального майна усіма суб\'єктами господарювання.

    "ВРУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.